Ilyushin Il-96-300 Svet24.si

"Putinovo letalo" pristalo v Švici

profimedia-0370438252 Svet24.si

Slovenska družina z regresom na jahto

nova24tv, sds, janez-janša, boris-tomašič Necenzurirano

Madžari prodali Nova24TV. Razkrivamo, kdo je ...

kdo vam laze1 Reporter.si

Bumerang za Tomašiča: tožilstvo že preiskuje ...

roglic 22 pm Ekipa24.si

Primož Roglič padel! Slovenec je bil žrtev ...

sivka alenka 1 Odkrito.si

Alenka Sivka se je vrnila na radio

Roglič Ekipa24.si

Ste že videli to?!? Tako si Primož Roglič ...

Kultura Stična

V muzeju v Stični razstavi o Škofjeloškem pasijonu

Piše: STA

Čas objave:
10.05.2021 09:34

V Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični sta od danes na ogled gostujoči razstavi 300 let živa dediščina Škofjeloškega pasijona in Prizori Škofjeloškega pasijona. Pripravila sta ju Občina Škofja Loka in tamkajšnji javni Zavod 973 ob letošnji 300-letnici zapisa tega besedila. Uradnega odprtja ne bo.

Škofjeloški pasijon je leta 1721 zapisal pater Romuald Marušič, na razstavnih panojih pa so predstavljeni njegov rokopis in zgodovina uprizoritev tega najstarejšega ohranjenega dramskega besedila v slovenskem jeziku.

škofjeloški-pasijon
Škofjeloški pasijon
R.K.

Z bogatim fotografskim gradivom so predstavljeni tudi posamezni prizori novodobnih izvedb Škofjeloškega pasijona, so še zapisali v Muzeju krščanstva na Slovenskem. Razstavi sta na ogled do 6. junija.

škofjeloški-pasijon 2009
Škofjeloški pasijon
R.K.

Škofjeloški pasijon so v Škofji Loki uprizorili na veliki petek pred 300 leti. Pasijonske procesije so sicer v mestu potekale že prej in tudi pater Romuald je svoj pasijon pisal več let, ohranjen rokopisni kodeks pa je datiran z omenjeno letnico.

škofjeloški-pasijon 2009
Škofjeloški pasijon
R.K.


Letos zaradi epidemije jubileja niso obeležili z uprizoritvijo tega najstarejšega ohranjenega dramskega besedila v slovenskem jeziku, so pa v velikonočnem času pripravili več razstav in spletnih vsebin, ki vzdržujejo pasijonsko kondicijo in ohranjajo pasijonski duh.