900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kultura Novo mesto

V Novem mestu arheološka razstava Restavriranje lončenega posodja

Piše: STA

Čas objave:
20.03.2022 08:34

V Knezovi sobi, ki je del stalne arheološke razstave Dolenjskega muzeja v Novem mestu, so na ogled postavili manjšo arheološko razstavo Restavriranje lončenega posodja. Pripravila sta jo arheolog in kustos Dolenjska muzeja Borut Križ ter dolgoletni restavrator keramike Dolenjskega muzeja Miha Jakobčič.

Z razstavo želijo predstaviti restavriranje krhkih lončenih najdb oziroma predmetov. Lončenina je namreč najpogostejša arheološka najdba, z restavratorskimi postopki pa jo rešujejo pred propadom in najdenemu posodju ter drugim predmetom vračajo nekdanjo podobo ter sijaj, je Križ pojasnil za STA.

Na razstavnih panojih sicer prikazujejo celotno pot predmeta. Od najdene lončene posode na arheoloških izkopavanjih in osnovne zaščite ter dvigovanja najdbe iz zemlje, do čiščenja, utrjevanja, sestavljanja, dopolnjevanja manjkajočih ali uničenih delov z mavcem in barvnega usklajevanja dopolnjenih delov v restavratorski delavnici.

Poleg slikovnih prikazov na panojih bodo z najdeno železnodobno lončenino v vitrinah predstavili tudi posamezne stopnje restavratorskega dela. Posebej pa so poudarili barvno usklajevanje, pri katerem skušajo dopolnjeni, izrazito beli in izstopajoči mavec barvno zliti z izvirnimi lončenimi deli posodja, je še povedal Križ.

Razstava bo na ogled do 1. februarja prihodnje leto.

Knezovo sobo so v Dolenjskem muzeju tako poimenovali v spomin na prvega in zaslužnega novomeškega arheologa Toneta Kneza (1930-1993).