Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kultura Novo mesto

V Novem mestu pregled likovnega dela Branka Šustra

Piše: STA

Čas objave:
29.10.2022 13:33

V Jakčevem domu, razstavišču Dolenjskega muzeja v Novem mestu, so včeraj odprli razstavo likovnih del novomeškega likovnega pedagoga Branka Šustra. Ta prinaša kolaže, reliefe, malo plastiko in slikarska dela iz različnih obdobij njegovega dolgoletnega likovnega ustvarjanja, je kustosinja Jakčevega doma Jasna Kocuvan Štukelj povedala za STA.

Pri razstavi, ki jo je Šuster naslovil zgolj z ločilom pika, gre za sklepno dejanje in plod avtorjeve likovne poetike, zasnovane v več kot 35 letih njegovega ustvarjanja v različnih likovnih tehnikah in gradivih.

Njen naslov sicer napoveduje nekakšen zaključek in zaokroženo enoto, lahko tudi končno postajo, ki jo avtor želi po triletnem pripravljanju razstave postaviti pod seznam svojih samostojnih razstav, je pojasnila kustosinja.

Sicer pa Šustrovo dolgoletno ustvarjalno likovno pot, ki je do njegove upokojitve tekla vzporedno s pedagoško, jasno opredeljuje poglobljeno raziskovanje različnega gradiva, predvsem gline, s pomočjo katere je zasnoval in izkristaliziral lasten likovni izraz. Svoj vsebinski okvir in navdih je našel v nenehnem raziskovanju zgodovine likovne umetnosti in prelomnih dosežkov prednikov.

"Prepletenost zgodovinskih indicev, vpetih v sedanjost, daje njegovemu likovnemu izpovedovanju poseben pečat in mu nedvomno zagotavlja avtorsko prepoznaven jezik," je ocenila kustosinja.

Glavnino Šustrovega likovnega opusa sicer zaznamuje ustvarjanje reliefov, reliefnih kompozicij in plastik v tehniki barvane žgane gline. Lotil se je tudi ustvarjanja malih plastik in večjih akrilnih slik, zloženih v svojevrstne labirinte. V zadnjih letih pa se je Šuster prepustil tudi snovanju kolažev, ki so pomembno zaznamovali široko paleto njegovega ustvarjanja, je še povedala.

Branko Šuster se je leta 1952 v Zenici v Bosni in Hercegovini rodil slovenskim staršem. Njegova družina se je leta 1960 preselila v Ljubljano, kjer je leta 1976 končal študij likovne vzgoje in knjižničarstva, leta 1985 pa diplomiral na oddelku za pedagogiko ljubljanske Filozofske fakultete.

Poučeval je v Krmelju na Dolenjskem in med letoma 1987 in 2014 v Novem mestu. Pripravil je več kot deset samostojnih likovnih razstav. V galeriji Dolenjskega muzeja so leta 2011 pripravili njegovo pregledno likovno razstavo.

Razstava v Jakčevem domu bo na ogled do 4. marca prihodnje leto.