kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kultura Novo mesto

V Novem mestu prihodnji teden že 21. Jazzinty

Piše: R.K.

Čas objave:
09.08.2021 20:21

V ponedeljek se pod okriljem Zavoda Novo mesto začenja 21. Mednarodna glasbena delavnica in festival Jazzinty. Enotedenskega glasbenega izobraževanja se bo udeležilo 50 slušateljev iz desetih evropskih držav, festivalski del delavnice bo postregel s šestimi festivalskimi večeri in desetimi koncerti.

Na terasi pred Kulturnim centrom Janeza Trdine bo mednarodna glasbena delavnica in festival Jazzinty trajala do 21. avgusta. Gre za enega večjih mednarodnih festivalov v tem delu Sloveniji in osrednje neformalno izobraževalno središče na področju jazzovske glasbe v srednji Evropi. 

Jazzinty 2019
Mladi raziskovalci
KC Janeza Trdine

V času globalne post-pandemične krize in njenih posledic se Jazzinty 2021 predstavlja v prenovljeni podobi in z novim konceptom. Festival že 20 let privablja mlade glasbenike, mentorje in glasbene pedagoge s celega sveta. Produkcija Jazzinty predstavlja eno prodornejših neformalnih izobraževalnih programov na področju jazzovske glasbe, ki prav letos s festivalskimi nastopi mladih slovenskih avtorjev, nekdanjih udeležencev delavnic, simbolično sklepa krog, ki ga Jazzinty goji že dobri dve desetletji.

Jazzinty 2019
Mladi raziskovalci
KC Janeza Trdine

Delavnica Jazzinty je intenzivno enotedensko glasbeno izobraževanje, odprto za vse, ki jih zanimata improvizacija in jazz, in to ne glede na inštrument ali predznanje. Delavnico spremlja tudi jazzovski festival, ki s koncerti v popoldanskih in večernih urah napolni različna prizorišča Novega mesta ter mestu prinaša metropolitansko vzdušje.

Osrednja nit festivala Jazzinty 2021 so mladi slovenski glasbeniki, ki so ali bodo izdali samostojen album ter v svoje projekte vključujejo vokalni izraz in liriko, ki odraža duh časa v katerem smo se znašli. S tem želijo opozoriti tudi na pomen besedil, na kar instrumentalni jazz velikokrat pozablja. "Besedila namreč izražajo ogledalo generacije in družbe, nastopajoči pa so predstavniki nove, mlade generacije slovenskih avtorjev, ki še niso imeli priložnosti predstavitve na večjih glasbenih festivalih po Sloveniji", je dejal programski vodja Jazzintyja Domen Bohte.

Gre za diplomante tujih univerz, ki so svojo glasbeno pot začeli v Sloveniji in jo po končanem študiju v domovini tudi nadaljujejo. Gre za nekakšno vrnitev ustvarjalnosti in avtorskih inovacij, je ocenil in poudaril, da se je večina nastopajočih v preteklih letih udeležila delavnice Jazzinty, kjer je prejela prve usmeritve in stike za svoj študij v tujini. "Posledično vrnitev na festival Jazzinty tudi simbolično sklene krog, ki ga Jazzinty goji že 20 let," je dejal.

Delavnico so letos pripravili s sodelovanjem graške jazzovske akademije in švicarskega jazz kampusa iz Basla. Med letošnjimi mentorji so Zvezdana Novaković - vokal, Tomaž Gajšt - trobenta, Boštjan Simon - saksofon, Vasil Hadžimanov - klavir, Samo Šalamon - kitara, Robert Jukič - električni bas in kontrabas, Kristijan Krajnčan - bobni, Dre A. Hočevar - uvod v kompozicijo in Ana Čop - spoznavanje jazza. Gost festivala in delavnice bo ugledni avstrijski kitarist Wolfgang Muthspiel.