kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kultura Novo mesto

V Novem mestu razstava ilustracij Danijela Demšarja

Piše: STA

Čas objave:
08.03.2023 08:46

V Galeriji Krka v Novem mestu so sinoči ob 19. uri odprli razstavo ilustracij akademskega slikarja Danijela Demšarja. Njegove ilustracije ponekod predstavljajo konkretne predmete, figure in pokrajine, lahko pa delujejo tudi kot abstraktne prispodobe, ki odsevajo lirično vsebino, je ob razstavi zapisala umetnostna zgodovinarka Tatjana Pregl Kobe.

Najizrazitejša značilnost ilustratorskega opusa Danijela Demšarja je, da je odprl prostore vizualne pripovedi in dopustil, da so poleteli na krilih domišljije in samosvoje ustvarjalnosti, je dodala umetnostna zgodovinarka.

Poleg v začetkih bolj izstopajočega smisla za humor pa so v njegovih ilustracijah postajale vse izrazitejše poetičnost, inovativnost in visoka likovna profesionalnost.

Demšarjev opus obsega vse od ilustracij, ki nazorno prevajajo literarno predlogo, do novih, bolj raziskovalnih, in zadnjih, že skoraj abstraktnih ilustracij. Prav te podobe gledalcu ponujajo najintimnejše poetično doživetje, ugotavlja Pregl Kobetova.

Slikar in ilustrator Demšar "je kot neustavljiv popotnik na ladji širnega sveta in lastnega intimnega občutja, ki za seboj - namesto drobtin, ki naj omogočijo pot nazaj - pušča množice porisanih in poslikanih papirčkov", je zapisala Tatjana Pregl Kobe.



Pri ustvarjanju bogate bere knjižnih ilustracij je sicer ostal samosvoj. Kot izrazit raziskovalec je menjal različne pristope. Ob besedilu ga je vselej zanimalo vstopanje v slikovno površino, vsaka literarna predloga pa je bila zanj poseben izziv in jo je osmislil čisto na novo, je še med drugim zapisala Pregl Kobetova.

Demšarjeve ilustracije bodo v Novem mestu na ogled do 5. maja.

Danijel Demšar se je leta 1954 rodil v Mariboru. Leta 1979 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Po nekaj letih pedagoškega dela se je kot svobodni umetnik posvetil knjižni ilustraciji, grafiki, slikarstvu in delu za lutkovno gledališče. Ilustriral je nekaj več kot 50 knjig. Ilustracije je objavljal tudi v revijah za otroke, Ciciban, Cicido, Kekec in Kurirček. Likovno je opremljal šolske učbenike in berila. Predstavil se je na skoraj 40 samostojnih in skoraj 60 skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini.

Za svoje delo je prejel številne nagrade. Med drugim Levstikovo nagrado za ilustracije v knjigah Kuža Luža Leopolda Suhodolčana, Mama žaba in žabčki Gvida Tartalje in Kužmucke Marjete Novak. Dobil je plaketo Hinka Smrekarja, priznanje Hinka Smrekarja in nagrado Hinka Smrekarja. Za ilustracije v pesniški zbirki Roža v srcu Bine Štampe Žmavc so ga uvrstili na častni seznam Mednarodne zveze za mladinsko književnost, prejel je še Levstikovo nagrado za življenjsko delo in nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo. Živi in ustvarja na Krasu.