kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kultura Novo mesto

V Novem mestu razstava likovnih del Saše Bezjak

Piše: STA

Čas objave:
17.09.2022 09:43

V Galerija Krka v Novem mestuso v četrtek odprli razstavo likovnih del Saše Bezjak. Predstavljena so dela, katerih osnova je risba, izvezena na različne tkanine. Umetnica pri svojem ustvarjanju simbolno odstira tančice s področja intimnosti, je ob razstavi zapisala njena avtorica Tatjana Pregelj.

Saša Bezjak s prvinsko črtno strukturo zasnovanih risb, po njenih zamislih izvezenih na tkanine, odslikava resnično življenje in se kritično odziva na spreminjajoče se ter do žensk neprijazne družbene odnose.

Z upodabljanjem intimnega likovnega sveta kaže svoja čustva in izkušnje ter se intuitivno odziva na lastno okolje, nase in na svoje bližnje. Je angažirana umetnica in nekonvencionalna avtorica navidezno prijaznih asociativnih posteljnih zgodb, ki so z različnimi motivi izvezene na beli ali vzorčasti posteljnini.

Umetnica v svojem opusu spontano in brez zadržkov ali samocenzure poleg lastne golote predstavlja tudi svoj čustveni svet. Zaljublja se v lastne pomanjkljivosti, a tudi v nepopolnosti in napake drugih.

"Njen svet je njen pogled na svet. V svojih risbah skuša biti akademsko neobremenjena, izražati prvinskost, impulzivnost. Njene spontano nastale ali iz spomina vzete primarne vizualne pripovedi so lepe in boleče," ugotavlja Pregljeva.



Umetnica z raziskovanjem pomena ženske v sodobnem globaliziranem svetu kljubuje patriarhalni umetnostni kulturi. "Opozarja na nasilje, prepoved splava in kratenje vsakršnih pravic ženskam, kar varno zaviti v vato svojega vsakdana težko dojamemo in največkrat spregledamo," je med drugim zapisala Tatjana Pregelj.

Saša Bezjak se je leta 1971 rodila v Mariboru. Iz likovne pedagogike je leta 1999 diplomirala na Pedagoški fakulteti v Mariboru, kot slikarka pa leta 2001 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Tam je tudi magistrirala iz kiparstva. Od leta 2002 je samozaposlena v kulturi.

Univerza v Mariboru ji je leta 2013 podelila naziv strokovne sodelavke za specialno didaktiko. Dve desetletji kot mentorica pripravlja likovne delavnice za mladino in odrasle. Od leta 2013 deluje v Muzeju norosti na Tratah. Predstavila se je na več skupinskih in samostojnih razstavah v Sloveniji in tujini. Od leta 2021 je docentka za likovno umetnost na Univerzi v Mariboru. Kot zunanja sodelavka deluje na Oddelku za predšolsko vzgojo mariborske Pedagoške fakultete. Od leta 2006 živi in ustvarja v Gornji Radgoni.

Razstava bo na ogled do 14. oktobra.