brioni, brionka, ladja Svet24.si

FOTO: Ob močnem neurju potonila ladja Brionka

zlato Svet24.si

Iskalec zlata zadel terno in obogatel

zapor ig 2 Necenzurirano

Spi v zaporu, čez dan pomaga osumljenim pranja ...

jerca legan milan cvikl m24 Reporter.si

Ločitvena vojna za luksuzno vilo: Umazano ozadje ...

primoz roglic lev Ekipa24.si

Kakšen kralj! Rogličev sin po dirki zasenčil ...

electra-elite Odkrito.si

Electra Elite - TAKO zasluži 1000 € na uro!

georgina rodriguez Ekipa24.si

Srhljivo razkritje Ronaldove izbranke: "Mali Angel...

Kultura Novo mesto

V Novem mestu razstava Makro mikro ekspanzije Luke Široka

Piše: STA

Čas objave:
19.03.2023 10:37

V razstavišču Jakčev dom Dolenjskega muzeja v Novem mestu so v petekob 19. uri odprli razstavo Makro mikro ekspanzije goriškega slikarja Luke Široka. Eden vidnejših umetnikov svoje generacije in vsestranski ustvarjalec tako razpoznavnih kot abstraktno ekspresionističnih podob se loteva različnih slogovnih prijemov.

Širok medsebojno kombinira slikarstvo, risbe, kolaže, objekte, instalacije in fotografijo. Kombinira tudi različno gradivo.

Ustvarjanja se loteva odprto in se brez natančnejših predpriprav prepušča notranjim vzgibom, željam, hotenjem in razmišljanjem ter ustvarja podobe, ki se dotikajo sodobne problematike, so iz Dolenjskega muzeja sporočili za STA.

Z njimi se odziva na svet, poln nenehno spreminjajočih in s sodobno tehniko izzvanih skrajnih dražljajev. S svojo umetnostjo in zavestno uporabo recikliranega gradiva opozarja tudi na razsežnosti tehnološkega onesnaževanja.

V Novem mestu predstavlja dela, nastala med epidemijo covida-19, oz. dela večjih formatov, ki jih je sam poimenoval hibridni velikani. Ti so zasnovani so kot svojevrstni čuvaji ali navidezne prepreke, ki opazovalce zaustavljajo in silijo k intelektualnemu izpraševanju o naravi svojega obstoja.Kot nasprotje bodo na razstavi predstavili tudi Širokova manjša dela z močno abstrahiranimi figuralnimi podobami, na katerih se le v sledeh zasluti fizična pojava, "z nedefiniranimi, zabrisanimi in nerazpoznavnimi obrazi ekspresivnih linij, postavljenimi v brezmejen, monokromen prostor".

Ustvarjanje Široka je "nagnjeno k eklekticizmu, njegovo ustvarjalno zorno polje je izredno široko in njegove čutne zaznave globoko senzibilne; v tem duhu nastajajo dela, ki so močno senzibilna, barvno intenzivna in gestualno izrazito nabita", so še zapisali v Dolenjskem muzeju.

Razstava bo na ogled do 17. maja.

Širok se je rodil leta 1982. Iz slikarstva je diplomiral na umetnosti akademiji v Benetkah. Sodeloval je v beneških umetniških društvih, je tudi član beneškega združenja Fondazione Malutta in ajdovskega Društva likovnih umetnikov Severne Primorske. Dela redno predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Živi in ustvarja v Goriških Brdih.