Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kultura Novo mesto

V Novem mestu razstava Po poteh uničevanja gozdov v Boliviji

Piše: STA

Čas objave:
24.05.2023 09:35

Društvo za sonaravni razvoj Focus bo na stopničasti prireditveni ploščadi nad Rozmanovo ulico v Novem mestu drevi ob 19. uri odprlo fotografsko razstavo na prostem Po poteh uničevanja gozdov v Boliviji. Njen avtor je fotograf Matjaž Krivic. Razstava bo v Novem mestu na ogled do 11. junija, nato jo bodo preselili v Maribor.

Po razstavi bodo vodili člani odprave v Boliviji, fotograf Krivic, novinarka Maja Prijatelj Videmšek in predsednica Focusa Živa Kavka Gobbo.


V primeru slabega vremena bodo predstavitev razstave preselili v atrij bližnje Knjižnice Mirana Jarca.

Omenjene fotografije so sicer nastale na reportažnem potovanju po Boliviji v okviru projekta Naša hrana - naša prihodnost oziroma Our Food - Our Future in ob podpori Focusa.

Besedilo k fotografijam je prispevala novinarka Prijatelj Videmšek, ki se je v Boliviji srečala s številnimi predstavniki različnih skupin prebivalstva, z živinorejci, s trgovci z lesom, staroselskimi skupinami, z varuhi gozda in vplivnimi posamezniki.

Kot so pojasnili v Focusu, so lanski jesenski požari v Boliviji požrli tisoče hektarjev gozdov, namesto katerih "bodo kmalu posejani soja, koruza in sirek, čez nekaj let pa bodo nanje naselili govedo".



O krčenju tropskih gozdov v Boliviji se sicer ne piše veliko, ker tudi v sosednji - veliko večji Braziliji - pospešeno uničujejo amazonski deževni gozd. Toda intenzivnost podiranja dreves v Boliviji je tolikšna, da ima država tretjo najvišjo stopnjo krčenja primarnih tropskih gozdov, takoj za Brazilijo in Demokratično republiko Kongo, so navedli v društvu.

Bolivija je po podatkih okoljske nevladne organizacije Prijatelji narave - Friends of Nature predlani izgubila skoraj 300.000 hektarjev gozdov, s čimer je po stopnji uničevanja primarnih tropskih gozdov s tretjega mesta izrinila Indonezijo.

Med letoma 1976 in 2021 je izgubila 8,6 milijonov hektarjev ali 14 odstotkov vseh gozdov. Intenzivnost tamkajšnje deforestacije se povečuje, zvezna vlada pa jo podpira z zakonodajo in s proračunskim denarjem. Do leta 2025 namerava potrojiti obseg obdelovalnih površin in podvojiti število glav goveda z zdajšnjih 10,6 na 22 milijonov, kar znese približno dve glavi na prebivalca.

Razstavo so pripravili z denarno podporo Evropske unije in ministrstva za zunanje in evropske zadeve, so še sporočili iz društva Focus.