Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kultura Novo mesto

V Novem mestu razstava Sozračje sveta Zdenka Huzjana

Piše: STA

Čas objave:
19.02.2022 09:10

V razstavišču Dolenjskega muzeja Jakčev dom v Novem mestu so včeraj ob 18. uri odprli razstavo Sozračje sveta Zdenka Huzjana. Razstava prinaša vpogled v umetnikovo razmišljanje, dojemanje, doživljanje in občutja, je kustosinja Jakčevega doma Jasna Kocuvan Štukelj povedala za STA.

Huzjanova razstava Sozračje sveta predstavlja umetnikov svet, ki se razteza od panonsko občutenega prostora, prežetega z otroškimi spomini, do daljnih dežel, ki jih je raziskoval in preučeval njihove kulture. Sega vse do starodavnih simbolov, verovanj in magičnega sveta človeških čustev.

Gre za svet, ki je neprenehoma prepreden z umetnikovo izjemno sposobnostjo čutnega dojemanja najglobljih človeških eksistencialnih stisk, je pojasnila kustosinja.

Huzjan sicer po njenem velja za enega najbolj izvirnih in mojstrsko dovršenih likovnih umetnikov, ki je ustvaril obsežen opus, večinoma ciklično nastajajoč, v najrazličnejših likovnih tehnikah od risb, slik, grafik in skulptur. Svojo prepoznavno, izrazito ponotranjeno osebno likovno govorico pa je zgradil že v zgodnjem obdobju svojega ustvarjanja in ji premočrtno ostaja zvest.

Njegov likovni jezik je zavezan figuralnemu slikarstvu, "tako je v središču podobe ekspresivna figuralika antropomorfnih podob, kdaj tudi živalskih, ki brezčasno lebdijo v brezprostorju".

"Figure so grenko začinjene z zavedanjem o minljivosti, krhkosti, ranljivosti in sklonjenih glav ter sključenih poz tiho opozarjajo na neizbežno. Huzjan se rad dotika sicer čisto življenjskih tem, staranja, oslabelosti, tudi smrti, ki pa je v našem kulturnem prostoru, v človeški zavesti zaznamovana z neprijetnimi občutki, nelagodjem in tesnobo," njegove slike pa gledalca nekako prisilijo, da se sooči z najglobljimi, včasih tudi najtežjimi temami življenja, je še dodala kustosinja.

Zdenko Huzjan se je leta 1948 rodil v Lendavi. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, nato je tam obiskoval še specialko za slikarstvo. Na oddelku likovne pedagogike Pedagoške fakultete v Ljubljani so ga leta 1997 habilitirali v rednega profesorja za risanje in slikanje.

Za svoje ustvarjalno delo je prejel številne nagrade, med njimi leta 1988 nagrado Prešernovega sklada. Predstavil se je na nekaj več kot 120 samostojnih in nekaj več kot 420 skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Ob slikarstvu, ki je osrednja nit Huzjanovega umetniškega izražanja, pa njegova ustvarjalnost prehaja tudi v poezijo in esejistiko.

Razstava bo na ogled do 4. maja.