Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kultura Novo mesto

V Novem mestu večmedijska instalacija Popolnoma drugačna prihodnost Nejca Trampuža

Piše: STA

Čas objave:
21.01.2023 09:55

V galeriji Simulaker v Novem mestu so sinoči ob 19. uri odprli večmedijsko instalacijo Popolnoma drugačna prihodnost multimedijskega umetnika in fotografa Nejca Trampuža. Gre za večplastni umetniško-raziskovalni projekt, ki je nastal pod produkcijsko taktirko zavoda LokalPatriot in konS - Platforme za sodobno raziskovalno umetnost.

Trampuževa postavitev obravnava pereča okoljska vprašanja antropocena, kot sta globalno segrevanje in izguba biotske raznovrstnosti, ter opazuje pospešene spremembe, ki jih s svojim kolesjem poganja pozni kapitalizem, je ob razstavi zapisal kustos Adrijan Praznik.

Projekt predstavlja pozitivno naravnane odgovore na različne zagate družbe 21. stoletja in ob tem ohranja smotrn pogled na skupno prihodnost. Raziskovalno naravnano delo sestoji iz multimedijske instalacije, ki jo bodo v Simulakru predstavili premierno, in enako naslovljene publikacije, ki galerijsko postavitev dopolnjuje, a je hkrati vsebinsko in konceptualno samostojna enota, je dodal kustos.

Z omenjenim projektom želi umetnik "izzvati tradicionalne predpostavke in prepričanja, okrepiti okoljsko ozaveščenost in ustvariti prostor za razmišljanje" o bližnji prihodnosti zemeljskega ekosistema.

Trampuž se sicer z okoljevarstveno in ekološko tematiko dejavno ukvarja zadnjih pet let, od leta 2019 je tudi aktivist gibanja Mladi za podnebno pravičnost. Njegovo priljubljeno izrazno sredstvo je kolaž, ki ga prepleta z različnimi sodobnimi tehnologijami, mediji in pristopi, vse pa združuje v zanj značilno nasičeno estetiko umetniških del, ki so pogosto interaktivna, je med drugim zapisal Praznik.

Nejc Trampuž se je rodil leta 1993. Diplomiral in magistriral je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Leta 2018 je en semester opravil na bratislavski umetnostni in oblikovalski akademiji VŠVU. Za svoje delo je dobil več nagrad. Gostoval je na različnih okroglih mizah in je član žirije študentske sekcije rednega natečaja Plaktivat. Bil je tudi žirant študentske sekcije festivala Animateka. Predstavil se je na več deset samostojnih in skupinskih razstavah ter festivalih. Sodeluje z različnimi organizacijami v Sloveniji in tujini.

Njegova instalacija bo v Novem mestu na ogled do 18. februarja.