Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Kultura Ivančna Gorica

V Stični razstava o cistercijanih v tamkajšnjih krajih

Piše: STA

Čas objave:
27.05.2021 13:09

V Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični bodo danes odprli občasno razstavo Cistercijani v mojem kraju. Razstavo, ki bo na ogled do 30. septembra, so skozi raziskovalne naloge oblikovali učenci tamkajšnjih šol. Prikazana je celotna zgodovina tamkajšnjega cistercijanskega samostana ter njegovega delovanja na gospodarskem in religioznem področju.

Pri razstavi je skupaj s svojimi mentorji sodelovalo 13 učencev Osnovne šole Veliki Gaber, 14 učencev Osnovne šole Stična in štirje učenci Podružnične šole Zagradec. S svojimi raziskovalnimi nalogami so orisali celotno zgodovino samostana Stična ter njegovega delovanja.

Samostan Stična
Samostan Stična
Muzej krščanstva na Slovenskem

V svojih domačih krajih so našli številne stare domačije, ki so bile povezane s stiškim samostanom, mline, gradove in dvorce ter cerkvice, ki so spadale pod stiški cerkveni teritorij. Zbrali so tudi številna ustna pričevanja. Vse skupaj bo zdaj na ogled na razstavi, so v sporočilu za javnost zapisali v Slovenski škofovski konferenci.

Cisterijanci v mojem kraju
Cisterijanci v mojem kraju
Muzej krščanstva na Slovenskem

Cistercijanski samostan v Stični je bil ustanovljen leta 1136 in je najstarejši samostan na slovenskem ozemlju. V samostanu je leta 1428 nastal za slovensko slovstvo pomemben Stiški rokopis, eden prvih pisnih spomenikov v slovenščini.

V času reform Jožefa II. leta 1784 je bil samostan razpuščen. Ponovno so ga obudili cistercijani leta 1898. Od takrat naprej znova nemoteno deluje. Konec leta 2019 je v njem živelo 11 menihov, ki delujejo po načelu moli in delaj.