Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kultura Trebnje

V Trebnjem 55. mednarodni tabor likovnih samorastnikov

Piše: STA

Čas objave:
13.06.2022 07:38

V Galeriji likovnih samorastnikov v Trebnjem se je začel 55. mednarodni tabor likovnih samorastnikov, tradicionalno srečanje, ki bo gostilo devet umetnikov iz šestih evropskih držav in enega s Kube. S podelitvijo nagrade strokovne žirije izbranemu umetniku in razstavo podarjenih del bodo tabor končali v soboto, 18. junija.

Po podatkih trebanjske samorastniške galerije se letošnjega tabora udeležujejo ruska likovnica Natalia Berezina, ki živi in deluje v Sloveniji, slovenska likovnica Stanka Golob, hrvaška umetnica Đurđica Balog, iz Italije prihajajo Iago Barbieri, Amadeo Marchetti in Alexia Molino.

Tabora se udeležujejo še francoska samorasla umetnica Odile Bron in poljski likovnik Pawel Widera, iz Srbije bo prišla Svetlana Miladić in s Kube Ramon Rodriguez Fernandez. Osem od navedenih ustvarjalec bo v Trebnjem ustvarjalo prvič.

Udeleženci tabora bodo ustvarjali v trebanjski galeriji, med spremljevalnimi prireditvami so prireditelji navedli glasovanje za nagrado prijateljev Galerije likovnih samorastnikov Trebnje na spletni strani in v galeriji, ki se bo začelo v četrtek.



Ob zaključku tabora v soboto bodo sodelujočim likovnikom podelili priznanja in hkrati razglasili izbranega umetnika, ki bo v Galeriji likovnih samorastnikov prihodnje leto gostoval s samostojno razstavo.

Navedeni likovniki so se sicer prijavili na razpis oziroma objavljeno javno povabilo. Sicer pa trebanjski mednarodni likovni tabori niso namenjeni zgolj umetniškemu ustvarjanju, temveč tudi medsebojnemu spoznavanju in vzpostavljanju prijateljskih vezi med umetniki različnih držav, so še sporočili iz trebanjske samorastniške galerije.

V tej sicer hranijo več kot 1100 različnih likovnih del, ki so nastala v več kot petih desetletjih tamkajšnjih likovnih taborov. Med taborom je obisk trebanjske galerije in prireditev njegovega spremljevalnega programa brezplačen.