gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kultura Trebnje

V Trebnjem razstava Koščki kiparja Tomaža Hartmana

Piše: STA

Čas objave:
25.02.2022 07:20

V Galeriji likovnih samorastnikov v Trebnjem je od danes na ogled razstava oziroma instalacija Koščki samoraslega kiparja Tomaža Hartmana, nagrajenca tamkajšnjega predlanskega 53. Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov. Kiparska postavitev, ki jo je Hartman pripravil posebej za omenjeno trebanjsko galerijo, je na ogled do 18. maja.

Koščki na začetku razstave delujejo kot prehod oziroma vrata, ki obiskovalcu odstrejo razstavo in skozi to tudi ustvarjalčevo življenje, so sporočili iz galerije.

Gre za izdelke oziroma svojevrstne mozaike iz odpadnega in naplavljenega lesa ter drugega gradiva, avtor pa z njimi odstira tančice najbolj intimnih trenutkov in se hkrati sprašuje o smiselnosti ustvarjanja.


Hartman gradivo za svoje asemblaže nabira v gozdovih, v starih hišah, večinoma pa ob obali. Uporablja tudi kameni grušč, prodnike, že obdelan les, koščke stekla, železo oziroma predmete, "ki so v preteklosti doživeli neko drugo uporabo".

Zlaga predmete, ki jih je človek že zaznamoval. Z njihovo umestitvijo v nove celote pa jih preobraža in jim podeljuje nov pomen. Hartman tako povezuje preteklost in sedanjost ter spodbuja k razmisleku o odnosu z naravo, so še zapisali v trebanjski samorastniški galeriji.

Tomaž Hartman, sicer univerzitetno diplomirani inženir gozdarstva, se je rodil leta 1957. Z mozaiki se ukvarja od leta 2006. Kot zmagovalca trebanjskega 53. Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov so ga zdaj v galeriji nagradili s samostojno razstavo.