Olivia Ortz Svet24.si

26-letna zborovodja seksala z dijakinjo, ko moža ...

kobranka, peskovnik, pasching Svet24.si

V peskovniku v vrtcu je zasikala kobranka

sds Necenzurirano

To so financerji SDS iz državnega gospodarstva

caks tonin Reporter.si

Bleferji Domovine: epidemija tretjerazrednih ...

kuljak 1 Ekipa24.si

Se ga spomnite? Ruski telovadec, ki je provociral ...

nlp Odkrito.si

Je TO najboljša fotografija NLP-ja vseh časov?!

nogomet otroci Ekipa24.si

Joj?! Predsednik vlade se je osmešil pri nogometu...

Kultura Novo mesto

Valvasorjeva nagrada za 100 let novomeške pomladi

Piše: R.K.

Čas objave:
20.09.2021 16:50

Slovensko muzejsko društvo je v petek podelilo Valvasorjeva odličja za izjemne dosežke na področju muzejstva za leto 2020. Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke v letu 2020 je prejela avtorska skupina v sestavi Marjeta Bregar, Jasna Kocuvan Štukelj, Majda Pungerčar, Maja Rudolf Markovič (vsi Dolenjski muzej Novo mesto ) in Jurij Kocuvan (Studio 300) za razstavni projekt v Dolenjskem muzeju Novo mesto 100 let novomeške pomladi.

Razstavni projekt Dolenjskega muzeja je bil izveden v letu, ko je Mestna občina Novo mesto razglasila tematsko leto 100 let novomeške pomladi. Združeval je dva vsebinska sklopa - dve razstavi, postavljeni na dveh lokacijah Dolenjskega muzeja. Razstavi Mladi neznani avantgardni in Let novomeški pomladi je povezoval skupni katalog 100 let novomeške pomladi.

Podelitev Valvasorjeve nagrade
Podelitev Valvasorjeve nagrade
Dolenjski muzej


V utemeljitvi nagrade je med drugim zapisano: »Pregledno in estetsko usklajeno razstavo ob študijski pripravi, premišljenem konceptu in vsebinski predstavitvi odlikuje še izbrana tema, ki glavne akterje iz lokalnega okolja postavlja v središče nacionalne ustvarjalnosti. Vsebinsko in oblikovno skrbno dodelan razstavni katalog je monografska študija o novomeški pomladi in njenih akterjih ter hkrati katalog njihovih umetniških in razstavljenih del. Avtorska skupina je iznajdljivo obudila stoletni duh novomeški pomladi in poudarila njene vrednote, kot so edinost, enakost in mladostna energija akterjev.«

Navedeno je še: »100 let novomeške pomladi je študijski projekt s konceptualno in oblikovno domišljeno razstavo o narodotvornem gibanju, ki so ga pred stoletjem v Novem mestu spodbudili in zaznamovali mladi umetniki. Ti so postavili izhodišča slovenskega ekspresionizma in avantgarde na Slovenskem.«

Avtorsko skupino so na podelitvi zastopali trije člani, Jasna Kocuvan Štukelj in Maja Rudolf Markovič se podelitve žal nista mogli udeležiti.