Aria SF Svet24.si

FOTO in VIDEO: Zagorela superjahta italijanskega ...

pes mačka Svet24.si

Več kot dva milijona ljudi si je ogledalo ta ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

bojan pozar kombi-pl Reporter.si

Pokvarjenost brez primere: maščevalni Bojan ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Anne Heche Njena.si

Umrla je igralka Anne Heche

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Kultura Grosuplje

Začel se je Teden splošnih knjižnic

Piše: STA

Čas objave:
15.11.2021 14:43

Knjižnice po vsej Sloveniji od danes do sobote praznujejo Teden splošnih knjižnic. Pripravile bodo različne dogodke, s katerimi želijo nagovoriti zveste obiskovalce, pa tudi tiste, ki v knjižnice ne zahajajo. Posebno pozornost bodo letos posvetili branju. Veliko dogodkov bo zaradi posebnih razmer virtualnih.

Po besedah predsednice Združenja splošnih knjižnic Vesne Horžen je rdeča nit letošnjega Tedna splošnih knjižnic "zelo preprosta, pa neizmerno pomembna. To je branje". "Čas, v katerem živimo, je pokazal, kako zelo pomembno je brati: zato, da smo pismeni in se učimo, da smo sočutni in spoštljivi, da znamo razmišljati in izraziti svoje misli, da krajšamo čas našim bližnjim in sebi, da spoznavamo svetove, ki jih ne bi nikoli obiskali in ljudi, ki jih nikoli ne bi srečali. Branje je pomembno zaradi vsega naštetega, predvsem pa zato, da ostanemo ljudje," so njene besede navedli v sporočilu za javnost.

Teden splošnih knjižnic se bo v petek zaključil z Dnevom splošnih knjižnic, ko bodo tudi podelili nagrade Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte, ki na poseben in inovativen način zbližujejo knjige in bralce. 


V Sloveniji deluje 58 splošnih knjižnic, ki svoje storitve ponujajo tako v obliki osebnega pristopa kot tudi preko različnih digitalnih platform, kot so video vsebine, izobraževanja in predavanja po spletu. Kot so zapisali v združenju, imajo splošne knjižnice pomembno vlogo v življenju vseh članov družbe, da razvijajo lastne sposobnosti pri branju, pismenosti, ustvarjalnosti, uporabi sodobnih tehnologij, iskanju informacij in virov v strokovni literaturi, učenju in pridobivanju znanja, spoznavajo različne avtorje in leposlovna dela ter pridobivajo dodatna znanja o aktualnih temah v družbi.

Številne knjižnične zbirke so v knjižnicah namenjene določenim ciljnim skupinam, tudi ranljivim skupinam, kot so starejši, slepi in slabovidni ter vsem tistim, ki jim je zaradi različnih razlogov dostop do knjižničnih storitev otežen oziroma jim branje predstavlja težavo ali pa preprosto ne najdejo časa za branje. Ti lahko izbirajo med pestro ponudbo zvočnih knjig, ki so preko knjižnic v elektronski obliki brezplačno dostopne v aplikaciji Audibook ali pa kot zgoščenke v prostorih vseh splošnih knjižnic.

Tudi v času epidemije se splošne knjižnice trudijo za čim večjo dostopnost gradiva. Prisotne so v 274 krajih po Sloveniji ter s 13 bibliobusi na več kot 700 postajališčih dostopajo do svojih članov.