ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

LOKALNE VOLITVE 2018 Novo mesto

2. Soočenje pred 2. krogom: Občina Žužemberk

Piše: Dolenjski list

Čas objave:
28.11.2018 21:59

Na Radiu Krka smo pred drugim krogom volitev za župane nocoj pripravili drugo od treh soočenj. V drugo oddajo smo povabili oba kandidata za župana občine Žužemberk Franca Škufco in Jožeta Papeža.

Na uvodno vprašanje, kaj vidi v občini Žužemberk v tem trenutku kot največji problem je Franc Škufca odgovoril, da misli, da velikega problema v občini sploh ni: "So projekti, ki še niso izpeljani do kraja ali pa niso vpeljani. Zdaj je priložnost, da nadaljujemo veliko vpeljanih projektov in vpeljejo veliko dogovorjenih projektov. Mislim, da problemov ni."

Po mnenju Jožeta Papeža je v tem trenutku največji problem suhokranjski vodovod, vrtec in zapiranje banke. "Kot župan si bom prizadeval, da bom ta suhokranjski vodovod pripeljal do realizacije. Suhokranjski vodovod bi moral biti končan novembra letos, a se je zavlekel in smo dobili podaljšanje za šest mesecev. V statutu države piše, da mora vsak državljan Slovenije imeti pitno vodo, tako da si bom kot župan prizadeval, da bi občina čim prej dobila pitno vodo, kar pomeni, da bo imel vsak občan občine Žužemberk svežo pitno vodo." Franc Škufca je na to odgovoril, da tu problema ni in da je že približno 85 odstotkov projekta izpeljanega, da gredo zadeve h koncu, kar pomeni, da bodo občani dobili vodo, kar nalaga tudi ustava. Jože Pepež je prej povedanemu dodal: "Izpostavil bi še dokončanje vrtca. To je velik zalogaj za naše otroke.Upam, da bo vrtec res končan prihodnje leto in da bo tudi prevzet in da bodo otroci prišli v vrtec tisti dan varno in da se bodo počutili varno na tem objektu."

Drugo vprašanje se je nanašalo na cesto skozi središče Žužemberka, kjer se dva tovornjaka ne moreta srečati, odkar so zgradili pločnike pa je stanje še slabše, kandidata pa sta odgovorila na vprašanje, kakšno rešitev ponujata. Franc Škufca je povedal, da si že deset let prizadevajo skupaj z državo, da gradijo in načrtujejo projekte, kako speljati obvoznico mimo Žužemberka: "Potrjena je bila severna obvoznica, ki je v načrtu razvojnih programov države oziroma pristojnega ministrstva. Smo že tako daleč, da je tudi v letih zapisano kako in kdaj. Občina mora pripraviti spremembo občinskega prostorskega načrta, država pa mora opraviti potrebne raziskave in zagotoviti denar za gradnjo, kar je predvideno za leta 2022, 2023 in 2024." Jože Papež je povedal, da je to zelo velik problem: "Prizadeval si bom, da čim prej dobimo papirologijo in da pripravimo vse dokumente do države, da se lahko pravilno javimo na razpis. Kakor opazujem, mi že s tem zamujamo. To bo treba čim prej postoriti."

Na vprašanje, ali bo denarja za projekt Suhokranjski vodovod denarja dovolj in kdaj bodo ljudje priključeni nanj in kako bo, če bo izvoljen, poskrbel, da se ne bo dogajalo, da je cesta skozi vas zaprta več mesecev in se morajo ljudje znajti po svoje, je Jože Papež povedal: "Ta projekt stane okoli šestnajst milijonov evrov in jaz si bom prizadeval, da bo vsak občan dobil pitno vodo, tudi v Žvirčah, Stavči vasi, Cegelnici in v Dolnjem Ajdovcu številka 20. To je prioriteta in to mora dobiti vsak občan občine Žužemberk." Na enako vprašanje je Franc Škufca odgovoril: "Vsaj zaenkrat so fsi finančni viri tako na evropskem denarju kot tudi v državnem in občinskem proračunu zagotovljeni, zadeve zelo dobro tečejo, dobivamo pohvale tako od države kot tudi iz Evrope, vse revizije so bile pozitivne in vsi občani bodo priključeni na vodovod." Jože Papež je na to dodal, da je zaradi gradnje suhokranjskega vodovoda kompletna občina v razsulu kar se tiče cest in da se zdaj pred volitvami malo preveč asfaltira: "Menim, da bi se moralo počakati in te ceste res pravilno utrditi in razširiti. Ljudje so pripravljeni počakati še kakšen mesec." Na to je Franc Škufca odvrnil, da bodo do snega vse ceste urejene, kot morajo biti.

Naslednje vprašanje je bilo, kako bosta razvijala štiri podjetniške cone, ki jih imata na voljo. Jože Papež že deset let ugotavlja, da v občini primanjkuje podjetnikov in obrtnikov. "Podjetniške cone imamo in določeni podjetniki odhajajo iz občine in se selijo v Črnomelj in Metliko. Prizadeval si bom, da poskušamo te obrtnike in podjetnike dobiti nazaj ali pa jih vsaj obdržati v občini Žužemberk. Prizadeval si bom, da jim bom omogočil čim manjši komunalni prispevek." Franc Škufca je povedal, da dela v gospodarstvu in da je bil snovalec vseh podjetniških oziroma obrtnih con. "Pripravili smo odloke, s katerimi zagotavljamo nižji komunalni prispevek za vse, ki gradijo in so gradili v teh conah." Jože Papež se z njegovo trditvijo ni strinjal. Povedal je, da si je že pred dvajsetimi leti, ko je prvič kandidiral za župana, prizadeval v Žužemberk pripeljati obrat Krke, d. o. o. Novo mesto, a da je bil s strani določenih ljudi razvrednoten in se mu to ni uresničilo. Franc Škufca je na to odgovoril, da za to o Krki ne ve, čeprav je že dlje časa na čelu občine in prej krajevne skupnosti, a da se je za to hotel prizadevati. Jože Papež je odgovoril, da je zato, ker on takrat ni postal župan in Krka ni prišla v Žužemberk, ta obrat selil v Šentjernej, kar je zanesljiv dokaz, da je to res.



V zvezi z gradnjo vrtca in napovedanim problemom parkiranja in pomanjkanjem parkirišč zaradi bližine zdravstvenega doma je Franc Škufca pojasnil, da se ta zadeva že rešuje in bo število parkirnih mest podvojeno. Jože Papež je povedal, da bi on vrtec postavil drugje, kjer bi bil bolj dostopen in bi bilo lažje parkirati, zdaj pa da bi bilo dobro odkupiti določena zemljišča ter tako priti do dodatnih parkirišč.

Na vprašanje o športu je Jože Papež ugotavljal, da imajo v Žužemberku veliko nadarjenih športnikov, a da imajo samo tri dvorane, ki so v sklopu osnovnih šol: "Treba bo razmišljati o še kakšnem igrišču, ki bo primerno za več športov. Nimamo nobenega igrišča, kjer bi lahko vadili atletiko." Franc Škufca je med drugim povedal, da imajo v pripravi načrte za dodatne športne površine na Loki, namenjene tako rekreaciji kot tudi vrhunskim športnikom.

V zvezi z avtobusno postajo, ki je na Dvoru ni, je Papež povedal, da si bo, če bo župan, prizadeval, da jo bo takoj vzpostavil. Povedal je, da so trenutno edini problem člani nogometnega društva Fužine, ki imajo v lasti zemljišče, kjer bi morala biti postaja. Pravi, da se je pogovarjal že z vsemi akterji in da ne vidi nobenih problemov, da tega zemljišča ne bi odkupili, igrišče pa preselili na lepšo in boljšo lokacijo. Franc Škufca se je strinjal, da je potreben dialog s športniki in dodal, da je pri podružnični šoli pripravljeno zemljišče z vsemi potrebnimi infrastrukturnimi objekti. Papež je dodal, da je že dogovorjen z nogometaši, da ko bo župan, da igrišče tako preselijo zraven šole, kjer bi zraven zgradili tudi tribuno in razsvetljavo. Škufca je dodal, da se za sofinanciranje igrišča pri podružnični šoli že več let dogovarjajo tudi z Nogometno zvezo Slovenije. Papež je spomnil, da je dva milijona in pol evrov, kolikor bi nogometna zveza prispevala, odšel drugam. Škufca je pojasnil, da je šlo v bistvu za 55 milijonov tolarjev, ki pa so šli po vodi, ker niso dobili soglasja.

V zvezi z občinsko stavbo sredi Žužemberka nasproti gostilne je Jože Papež predlagal, da bi jo bilo treba v čim krajšem času rekonstruirati in prostore nameniti kulturnim društvom, starim ljudem, mlajšim ljudem in po možnosti tam urediti dom za tiste ljudi, ki čez dan nimajo varstva. Škufca je pojasnil, da so se že pred leti nekako dogovorili z Mercatorjem, takratnim lastnikom stavbe, ki so mu odstopili del parcele za nov trgovski center. Da bi v stavbi uredili dom za starejše ter že pripravili projekt za večnamensko kulturno dvorano ter prostore za društva in mlade. "To mora iti čim prej naprej, računamo tudi na sredstva ministrstva za kulturo. V tej stavbi bi bila tudi nova občinska uprava," je dejal.

Na vprašanje, kako bodo v prihodnje v občinske posle vključili domače izvajalce, ki trdijo, da v domači občini ne dobijo dela, je Franc Škufca odgovoril: "Pri odločanju o oddaji del občina ne mora kar tako vplivati na izbor, saj postopke izbora določa zakon o javnih naročilih. Ko pa bo izvajalec izbran, mu bom tudi v prihodnje priporočil izbor domačih podizvajalcev." Jože Papež je obljubil, da bo razpise tako prilagodil, da se bodo lahko nanj javili tudi domači izvajalci in da bodo prvi izbrani.

Kandidata sta odgovarjala še na nekaj vprašanj, celotno soočenje lahko slišite v pripetih posnetkih.

1. del soočenja


2. del soočenja


3. del soočenja


4. del soočenja


5. del soočenja


6. del soočenja