Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

LOKALNE VOLITVE 2018 Novo mesto

AVDIO: V Novem mestu ob Macedonijevi vnovični zmagi tudi vzpon njegove liste

Piše: Martina Kuplenk

Čas objave:
21.11.2018 08:03

V Novem mestu, kjer je po neuradnih podatkih na nedeljskih županskih volitvah s 65,22 odstotka glasov zmagal dozdajšnji župan Gregor Macedoni, je občutno boljši izid kot na lokalnih volitvah leta 2014 dosegla njegova lista. Lista Gregorja Macedonija, ki je imela v zadnjem mandatu tri svetniške sedeže, jih bo imela v novem mandatu deset.

Vodja Macedonijevega volilnega štaba Boštjan Grobler se je za STA odzval, da so občani očitno potrdili županovo dobro delo in ugotovili, da ima za seboj močno ekipo. Ocenil je tudi, da bo delo v občinskem svetu lažje, še vedno pa bodo morali v njem iskati "širši konsenz".

Macedonijeva lista bo v novem mandatu tudi najmočneje zastopana v novomeškem občinskem svetu. Druga najbolje zastopana bo SDS, sicer v zadnjem mandatu najmočnejša stranka, ki je ohranila štiri sedeže.

Nosilec liste in predsednik mestnega odbora SDS Bojan Kekec je o tem menil, da so, čeprav so pričakovali kakšno svetniško mesto več ter da se tri državnozborske stranke, LMŠ, SMC in Levica, niso uvrstile v novi novomeški občinski svet, z izidom zadovoljni.

Tega je pripisal tudi temu, da na "lokalnih volitvah predvsem v mestnih občinah občani raje volijo lokalne liste". Kekec je še napovedal nadaljnjo podporo Macedoniju in sodelovanje v njegovi koaliciji.

Macedonija, ki je pri potegovanju za drugi županski mandat, kandidiral na svoji listi, so pri kandidaturi sicer podprli SDS, NSi, Lista Ivana Kralja in DeSUS.


Njegovi tekmeci so bili kandidat Gospodarsko aktivne stranke Jože Kobe, ki je po neuradnih podatkih zbral 14,57 odstotka glasov in se uvrstil na drugo mesto. Tretjeuvrščena je kandidatka Zveze za Dolenjsko (ZZD) s podporo SD in SMC Alenka Muhič, ki je zbrala 13,60 odstotka glasov in zadnjeuvrščeni kandidat Dobre države Rok Mežnar, ki so mu volivci zaupali 6,62 odstotka glasov.

Kobe se je na izid volitev za STA odzval z besedami, da so se "volivci odločili tako, kot so se, in volivci imajo vedno prav". Predvolilno kampanjo je ocenil za korektno. GAS je sicer v občinskem svetu svoj položaj z dveh zvišala na tri mesta.

Muhičeva je STA povedala, da je ZZD pričakovala vsaj drugi krog županskih volitev in da jih je Macedonijeva zmaga v prvem krogu nekoliko presenetila. Napovedala je nadaljevanje dela v občinskem svetu, kjer je ZZD s tremi svoj položaj okrepila za dve mesti, in možnost vnovičnega potegovanja za novomeško župansko mesto.

Enako je napovedal tudi novinec v novomeški politiki Mežnar, ki je za uspeh označil že samo to, da se je Dobra država "vpisala na novomeški politični zemljevid" in v novomeškem občinskem svetu zasedla eno svetniško mesto.

Macedoni je ob vnovični županski zmagi menil, da so se Novomeščani odločili, da "nadaljujejo uspešno zgodbo", sam pa je vesel in verjame, da jo bodo skupaj pisali prihodnja štiri leta. Njegova ekipa je, kot je dejal, "pretekla štiri leta pokazala, da zna delati" in da so volivci to tudi nagradili.

Za mesta novomeškega občinskega sveta se je potegovalo skupaj 16 list in strank. Ta ima sicer 29 mest, 30. mesto pripada romskemu svetniku.

Vodja Macedonijevega volilnega štaba Boštjan Grobler

Boštjan Grobler o vzponu Liste Gregorja Macedonija