krek Svet24.si

Krek je vzrok za nizko precepljenost našel v ...

Robert Golob Svet24.si

Golob odločno zavrnil možnost sodelovanja z ...

sergej racman Svet24.si

Grozi mu dolgoletni zapor, z igralnico pa služi ...

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

Anja Baš Njena.si

Slovenska pevka bo že drugič postala mamica

Ahonen Ekipa24.si

ŠOK v smučarskih skokih! Skakalni šampion ...

LOKALNE VOLITVE 2018 Ljubljana

Do 16. ure 99 prijav domnevnih kršitev volilnega molka

Piše: STA

Čas objave:
18.11.2018 18:20

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je danes do 16. ure prejela 99 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka, ki se je začel v petek opolnoči in velja danes do 19. ure. Za 53 obvestil so ugotovili, da ne gre za kršitev volilnega molka oz. so se nanašala na zadeve, ki so že v obravnavi, tako da jih obravnavajo 46.

Inšpektorat RS za notranje zadeve na podlagi prejetih obvestil obravnava 46 zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka. Največ obravnavnih zadev se nanaša na prijave glede objav na družabnih omrežjih, oglaševanje z vozili, polepljenimi z letaki, in deljenje gradiva v poštne nabiralnike, je za STA povedala Irena Likar z ministrstva za notranje zadeve.

V soboto so do 19. ure zabeležili 38 kršitev, 22 so jih vzeli v obravnavo. Nato so jih danes do 7. ure zjutraj prejeli 50, od katerih so jih v obravnavo vzeli 29. Od 7. do 11. ure so prejeli 64 obvestil, 36 za obravnavo.


V prvem krogu lokalnih volitev leta 2014 je bilo skupaj, torej v soboto in nedeljo, 209 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka.

V 212 slovenskih občinah danes izbirajo nova vodstva. Na približno 3200 voliščih se bo lahko dobrih 1,7 milijona volilnih upravičencev izreklo o novih županih in občinskih svetnikih. V občinah, ki imajo ustanovljene ožje dele, pa bodo potekale tudi volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Do zaprtja volišč velja volilni molk, v katerem je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov ali list. Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 700 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 150 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje in od 150 do 400 evrov za posameznika.