krek Svet24.si

Krek je vzrok za nizko precepljenost našel v ...

Robert Golob Svet24.si

Golob odločno zavrnil možnost sodelovanja z ...

sergej racman Svet24.si

Grozi mu dolgoletni zapor, z igralnico pa služi ...

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

pavec Njena.si

Hčerka Janija Pavca skočila v pevske vode

Ahonen Ekipa24.si

ŠOK v smučarskih skokih! Skakalni šampion ...

LOKALNE VOLITVE 2018 Ljubljana/Novo mesto

Končalo se je glasovanje na lokalnih volitvah

Piše: STA

Čas objave:
18.11.2018 19:09

Ob 19. uri se je zaprlo približno 3200 volišč, na katerih so občani izbirali vodstva 212 slovenskih občin za prihodnji štiriletni mandat. Ko bodo občinske volilne komisije preštele oddane glasovnice, bo znano, komu so volivci na današnjih lokalnih volitvah zaupali svoj glas.

Prvi delni izidi današnjega glasovanja bodo objavljeni po 19.30, občinske volilne komisije pa jih bodo sproti objavljale v spletni aplikaciji ministrstva za javno upravo. 

Medtem ko bo štetje glasov volilnim komisijam po pričakovanju vzelo kar nekaj časa in bodo izidi glasovanja znani pozno zvečer, pa bodo takoj po zaprtju volišč na spletni strani časnika Dnevnik objavili izide vzporednih volitev v Ljubljani.

Med 7. in 19. uro so namreč volivke in volivci odločali o novih občinskih vodstvih za prihodnja štiri leta. Volilno pravico je imelo dobrih 1,7 milijona volilnih upravičencev, do 16. ure pa je po doslej znanih podatkih volilo 626.067 oz. 36,81 odstotka volilnih upravičencev. V mestnih občinah je bila udeležba 32,82-odstotna.


Udeležba je bila nekoliko višja kot pred štirimi leti, ko je na volišča do 16. ure prišlo 32,12 odstotka volivcev, v mestnih občinah pa je bila udeležba 26,14-odstotna. Tudi na predčasnem glasovanju, ki je potekalo od torka do četrtka, je bila v mestnih občinah udeležba večinoma večja kot na predčasnem glasovanju na prejšnjih lokalnih volitvah.

Od petka od polnoči do zaključka današnjega glasovanja je sicer veljal volilni molk. Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je do danes do 16. ure prejela 99 obvestil o domnevnih kršitvah. Za 53 obvestil so ugotovili, da ne gre za kršitev volilnega molka oz. so se nanašala na zadeve, ki so že v obravnavi, tako da jih obravnavajo 46.

Po današnjem glasovanju bomo dobili nove občinske svetnike ter župane v tistih občinah, v katerih bo kandidat danes prejel večino veljavnih glasov, torej več kot polovico. V občinah, v katerih danes nihče izmed županskih kandidatov ne bo dobil večinske podpore, se bosta najuspešnejša kandidata pomerila v drugem krogu volitev. Ta je predviden za 2. december.

Volivci v 212 občinah so sicer izbirali med skupaj 688 kandidati za župansko funkcijo in 22.313 kandidati za okoli 3400 mest v občinskih in mestnih svetih, za svete četrtnih, krajevnih in vaških skupnosti pa 13.245.