mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice

1. Karlovškovi dnevi v Šmarjeti pri Šmarjeških Toplicah

Piše: R.K.

Čas objave:
27.09.2022 07:44

Minuli petek so se pričeli prvi Karlovškovi dnevi v Šmarjeti pri Šmarjeških Toplicah, z namenom ohranjanja spomina na velikana slovenske narodopisne dediščine Jožeta Karlovška ter obujanje in ohranjanje slovenske etnografske dediščine. Karlovškove dneve so pripravili Zavod za turizem, kulturo in šport Šmarješke Toplice, v sodelovanju z občino Šmarješke Toplice in družino Karlovšek.

Karlovškove dneve je v petek otvoril župan Šmarjeških Toplic mag. Marjan Hribar v cerkvi Svete Marjete v Šmarjeti, sledil je koncert opernega pevca in solista Matjaža Robavsa ob spremljavi citrarja Tomaža Plahutnika. Predstavila sta slovenske narodne pesmi, v cerkvi pa se je s svojimi likovnimi deli predstavila Jožetova vnukinja Julija Karlovšek, ki veliko inspiracije za svoje slike najde v slovenskih ornamentih, ki jih rada interpretira na sodoben način. 

V soboto je na osrednjem Karlovškovem trgu v Šmarjeti, kjer se nahaja tudi Karlovškova rojstna hiša, ki se sedaj imenuje Dvorec Gregorčič, potekala slikarska delavnica z Julijo Karlovšek, otroci so risali motive slovenskega ornamenta, ter izdelovanje nakita s steklenimi perlami z motivi slovenskega ornamenta.

Obiskovalcem je družina Karlovšek predstavila tudi kolekcijo Slovenski ornament Jože Karlovšek, s katero želijo obujati ornamente, katere je neutrudno zbiral in ustvarjal Jože Karlovšek.

Skozi cel dan je bila v restavraciji Dvorca Gregorčič na voljo posebna kulinarična jesenska ponudba jedi po Karlovškovo.

Popoldan je na Karlovškovem trgu potekal pogovor o Jožetu Karlovšku, na katerem sodelovali Matjaž Karlovšek, sin Jožeta Karlovška, ki je delil z obiskovalci svoj spomin na očeta, Katarina Karlovšek, Jožetova vnukinja, ki je zasnovala kolekcijo Slovenski ornament Jože Karlovšek ter Julija Karlovškek, ki je predstavila, kako je na nek način njeno delo nadaljevanje Jožetovega ustvarjanja. Pogovor je vodila Klavdija Kotar.

Ob 17. uri je župan Občine Šmarješke Toplice mag. Marjan Hribar slavnostno odkril napis Karlovškov trg v središču Šmarjete, družina Karlovšek pa je županu podelila Karlovškov srebrnik za zasluge in v znak hvaležnosti na področju ohranjanja spomina na Jožeta Karlovška in njegove neprecenljive kulturne dediščine. Karlovškov srebrnik je družina Karlovšek namenila tudi Nini in Mihu Gregorčič, ki sta z nakupom in prenovo Karlovškove rojstne hiše umetniku postavila trajen spomin. Program se je zaključil z nastopom okteta Jurija Dalmatina.

Družina Karlovšek je zelo hvaležna, da v občini Šmarješke Toplice gojijo spomin na Jožeta Karlovška in da s Karlovškovimi dnevi, ki bodo po besedah direktorice Zavoda za turizem, kulturo in šport Šmarješke Toplice Darinke Bobnar postali tradicionalni, ohranjajo njegovo kulturno dediščino in etnografsko dediščino Slovenije.

Jože Karlovšek (1900 – 1963) je bil narodopisec, strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, poklicni gradbenik in slikar. Svoje življenje je posvetil raziskovanju slovenskega ornamenta. Bil je velikan slovenske narodopisne dediščine.

Izdal je več knjig in strokovnih člankov o slovenski hiši, slovenskemu ornamentu in stavbarstvu. Na njegovo dekorativno slikarstvo je imel velik vpliv Maksim Gaspari, spodbujali in občudovali pa so ga številni umetniki tistega časa: arhitekt Jože Plečnik, slikar Božidar Jakac.

Povzpel se je med naše najvidnejše raziskovalce ljudskega blaga v gradbeništvu in slikarstvu ter s samosvojim načinom dela oral ledino na tem področju. Z neomajno vztrajnostno, predanostjo in ljubeznijo se je posvetil slovenskim ornamentom, ki so izraz lokalne kulture in predstavljajo neprecenljivo vrednost etnične vsebine.

Rojen je bil v Šmarjeti pri Šmarjeških Toplicah, njegova rojstna hiša je sedaj sodobno urejena restavracija in hotel Dvorec Gregorčič.