Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

10 let podjetja M Tom

Piše: R.K.

Čas objave:
04.06.2022 09:10

Podjetje M Tom je dopoldne, potem ko so predvčerajšnjim odstranjevali posledice neurja, obeležilo 10-letnico delovanja z odprtjem industrijskega salona in predstavitvijo novega, trajnostnega izdelka TOMFLEX. Rokodelci dolenjskih in belokranjskih upokojenskih društev pa so ob tej priložnosti pripravili razstavo svojih izdelkov.

Zgodba podjetja M Tom se je začela pisati 16. decembra 2010 s stečajem podjetja TOM, nadaljevala z ustanovitvijo novega podjetja M TOM 7. februarja 2011 in nadgradila leta 2015 z nakupom prostorov, ki so jih imeli do takrat v najemu. Ves čas so bili zaposleni aktivni tako pri razvijanju novih izdelkov kot pri njihovi promociji in prodaji.

»Danes se želimo zahvaliti upokojencem, ki so tlakovali temelje gospodarskega razvoja Mirnske doline, bivšim zaposlenim bivšega Toma, ki so bili del mozaika tega gospodarskega subjekta, in tudi županom, ki se trudijo z razvojem družbenega okolja in infrastrukture v tej Mirnski dolini ter vsem poslovnim partnerjem kot tudi zaposlenim. Danes nas je v podjetju zaposlenih 24 ljudi. Lani smo zabeležili rekordno prodajo. Cilji so usmerjeni v prihodnost, da se držimo novih trendov, zato smo¬ razvili tudi konfigurator za 3D izris, da lahko komuniciramo s trgom na daljavo. Temu primerno pa smo danes želeli predstaviti tudi prenovljen in razširjen industrijski salon in nov trajnostno naravnan izdelek, sedežno garnituro Tomflex. Želimo vzdrževat kakovost in jo nenehno izboljševat. Zadovoljni smo, da smo obstali. Kar načrtujemo za naprej, je to, da gremo naprej v majhnih korakih. Treba je imeti veliko idej, da se jih nekaj lahko uresniči,« pravi direktor podjetja M Tom Damjan Burger.

M TOM - 10 let podjetja, Damjan Burger, foto Lapego (1).jpg
Damjan Burger
Podjetje M TOM

3d konfigurator omogoča, da s pomočjo tehnologije posameznik sedežno garnituro sestavi doma. Nadgradnja pa je nov izdelek Tomflex, ki je konstrukcijsko zasnovan tako, da okvir ostaja enak, ob podpori 3D izrisov pa se spreminja zunanjost, prevleka. 90 odstotkov materialov je tako reciklabilnih, sedežna garnitura pa se lahko pošlje tudi kot paket, ki vzame manj volumna in se lahko uspešno prodaja na daljavo.

M TOM - 10 let podjetja, ekipa podjetja, foto Lapego (4).jpg
Ekipa podjetja M TOM
Podjetje M TOM

Osem mesecev je trajalo, da je skupina zaposlenih leta 2010 presekala gordijski vozel in v proizvodnji v šivalnici začela zbirati denar za vplačilo stečaja. Potrebovali in zbrali so 3.500 evrov. Nato so se prijavili na zavod za zaposlovanje in čakali, a ne dolgo. Zbrala se je skupina zanesenjakov, ki je 7. februarja 2011 ustanovila podjetje M TOM. Najprej so sanirali že vplačane sedežne garniture, pri čemer so stroške krili iz lastnih sredstev. Najeli so proizvodna sredstva in del proizvodnje, prodajo pa po sili razmer preselili na splet. Po težkih prvih korakih in zagonskih mukah je leta 2014 prostore prevzela t. i. slaba banka, DUTB, ki je M Tomu zaostrila najemne pogoje, ponagajala je tudi narava. Toča je razbila streho in poplavila izdelke. DUTB je objekt prodajala najprej s sprejemanjem nezavezujočih, kasneje tudi zavezujočih ponudb, med katerimi je bila njihova najboljša. Podpisali so pogodbo. Brez kredita. Ta je bil odobren šele čez nekaj dni. Danes 24 zaposlenih, tvorno sodeluje in razvija vedno nove izdelke in s poudarkom na kakovosti in unikatnosti izdelka skuša vzpostaviti stik z uporabniki njihovih sedežnih garnitur.

Na prireditvi ob 10-letnici delovanja je zbrane nagovoril tudi Dušan Skerbiš, prvi direktor podjetja, v proizvodnih prostorih podjetja M Tom v Mokronogu pa je danes na ogled tudi priložnostna razstava rokodelcev iz upokojenskih društev Dolenjske in Bele krajine. Skozi zgodovino in sedanjost sta zbrane vodila Robert Erjavec in Petra Krnc Laznik, za sproščeno vzdušje pa so med in po prireditvi poskrbeli pevci Mešanega pevskega zbora DU Mirna in Vaški pevci Šentrupert ter ansambel M Tom. Kot opomin na nekdaj bogato obrtno dejavnost v Mirnski dolini so v podjetju ob tej priložnosti izdali tudi publikacijo, v katero so zbrali prispevke o podjetjih Tovarna šivalnih strojev Mirna, IMV Mirna, TOM Mirna in TOM Mokronog, pa tudi Iskra Mokronog in Usnjarna Mokronog, ki so nekdaj pomembno sooblikovali gospodarsko podobo doline, danes pa na njihovem pogorišču živi le še M Tom.

Damjan Burger ob obletnici

Damjan Burger ob obletnici