državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Mirna

1000 let omembe reke Mirna

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.04.2016 11:57

V eni najmlajših slovenskih občin, leta 2011 ustanovljeni Občini Mirna na Dolenjskem, so pred kratkim določili občinske simbole, svoj grb, zastavo in himno. Hkrati so za občinski praznik določili 1. julij oz. dan začetka delovanja nove občine. Na Mirni sicer drevi obeležujejo tisočletnico prve omembe reke, po kateri se imenuje tudi občina.

Na mirnski občini so povedali, da občinski grb prinaša posodobitev grba družine Neydeckh, ki je imela v Mirnski dolini med 12. in 15. stoletjem pomembno zgodovinsko vlogo. Grb oz. ščit je moder, v njem pa so upodobljene trikotno postavljene tri srebrne jakobove školjke oz. jakobove pokrovače.

Mirnska zastava je podobna grbu, za občinsko himno pa so izbrali pesem Nov začetek Matije Cerarja, ki jo je uglasbil Avgust Gregorčič, so še pojasnili na mirnski občini.

Na Mirni sicer od sobote poteka enotedenski niz prireditev ob tisočletnici prve znane omembe tamkajšnje reke Mirna, drevi pa v športni dvorani pri mirnski osnovni šoli pripravljajo osrednjo slovesnost, na kateri bo slavnostni govornik tudi predsednik republike Borut Pahor.

Reko Mirna, po kateri se imenujeta ena najmlajših slovenskih občin, njeno krajevno središče in Mirnska dolina, v starih listinah prvič omenjajo leta 1028 in sicer v zvezi z listino z datumom 15. april 1016, s katero je cesar Henrik II. grofu Viljemu podelil posestva med rekami Sava, Savinja, Sotla in Mirna v t. i. pokrajini Savinjski.

Mirnski grad na bližnji vzpetini viri prvič omenjajo leta 1250, samo vaško naselje pa leta 1180. Mirnsko župnijo so ustanovili leta 1862, Občino Mirna, ki je bila pred tem del Občine Trebnje, pa leta 2011.