mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Brežice

AVDIO&FOTO: 100.000 evrov za kmetijske naložbe

Piše: STA

Čas objave:
30.05.2020 13:08

Brežiška občina je te dni končala javni razpis za sofinanciranje ukrepov ohranjanja in spodbujanja razvoja kmetijstva in podeželja v tekočem letu. Prejela je 44 vlog za skupaj nekaj manj kot pol milijona evrov naložb. Vsem so ugodili, s svojo podporo pa bo občina pri teh kmetijskih naložbah pokrila petino oz. skupaj 100.000 evrov stroškov.

Z brežiške občine so sporočili, da so razpis zaradi epidemije novega koronavirusa sicer za mesec dni podaljšali, po presoji občinske razpisne komisije pa so vse prispele vloge vsebinsko in stroškovno ustrezale razpisnim pogojem.

Največ prijavljenih naložb je namenjenih izboljšanju splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskega gospodarstva, zlasti zmanjšanju proizvodnih stroškov ter izboljšavam in preusmeritvam proizvodnje, so pristavili.

DSC04788.jpg

Kmetje na Brežiškem bodo sicer tudi letos vlagali v nakup novih traktorjev s pogonom vseh koles in v traktorsko dodatno varovalno opremo. Vlagali bodo tudi v različno kmetijsko tehnično opremo. Z nekaj naložbami bodo preuredili ali zgradili nova kmetijska poslopja.

Cilj vseh omenjenih naložb je vzpostavitev in izboljšanje infrastrukture, povezane z razvojem, prilagajanjem in modernizacijo kmetijstva. Pri tem so na brežiški občini navedli ureditev dostopov do kmetijskih zemljišč, komasacijo in zboljšanje zemljišč ter oskrbo in varčevanje z vodo ter energijo.

Ker je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podaljšalo strateške dokumente in trenutno veljavne programe pomoči kmetijstvu, so na Brežiškem objavo razpisa z enakimi razpisnimi pogoji napovedali tudi za prihodnje leto.

Kmetijstvo_sadjarstvo_foto Roman Matja┼íi─Ź.jpg
Sadjarstvo
Foto: Roman Matjašič

Kot so še opozorili, je brežiška občina poleg omenjenega letos objavila tudi 20.000 evrov vreden razpis za pomoč pri zagotavljanju tehnične podpore v kmetijskem in gozdarskem sektorju, njegov izid pa bo znan junija.

Kmetijstvo_Govedo_foto Roman Matja┼íi─Ź.jpg
Govedo
Foto: Roman Matjašič

V registru kmetijskih gospodarstev je v Občini Brežice letos vpisanih nekaj več kot 3100 kmetijskih gospodarstev, ki obdelujejo skupaj skoraj 10.000 hektarov kmetijskih zemljišč. Od tega je največ njiv, trajnih travnikov, vinogradov in intenzivnih sadovnjakov.

Vodja Oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj Patricia Čular

Sofinanciranje investicij na področju kmetijstva