Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice

10.obletnica prenove podružnične šole Kopanj

Piše: R.K.

Čas objave:
18.06.2022 10:31

Na osamelcu Kopanj v Veliki Račni stoji šola že več kot 150 let.

Temeljito so jo obnovili pred 10 leti in 16. maja 2012 je bilo, ko so prerezali trak in se veselili njenih lepo prenovljenih učilnic, tudi njena zunanja podoba se je osvežila. Veselijo pa se tudi danes, 10 let pozneje. Z veliko torto, pisanimi baloni in pesmijo »vse najboljše, draga šola,« so 10. obletnico prenovljene šole praznovali v četrtek, 16. junija. Bliža se tudi dan državnosti. Z lepimi pesmicami na prireditvi so se poklonili tudi naši domovini. »Če te pripelje pot v ta čudoviti kraj, začutil boš ljubezen in mislil, da je raj. In srečal boš ljudi, ki stisnejo roko, mi smo Slovenci, ponosno pravijo,« je odzvanjalo

10.-obletnica, prenova, podružnična-šola-kopanj
10.obletnica prenove podružnične šole Kopanj
Občina Grosuplje
Starše, otroke, vodstvo šole in vrtca je na prireditvi lepo pozdravil župan dr. Peter Verlič. »Na poti sem sem razmišljal in kar ne morem verjeti, da je res že 10 let. Tako v živo se še spomnim otvoritve,« je dejal. Spominja pa se tudi, da je že takrat rekel, kot tudi vsakič, ko je to šolo obiskal pozneje, da če bi sam izbiral, kam bi hodil v šolo, če bi imel to možnost, bi hodil v šolo na Kopanju. »Tako lepa, prijetna je ta šola. In želim si, da živi še naprej, da živi s krajem in kraj z njo. In da se bomo tudi v prihodnje tukaj vsi dobro počutili,« je še dejal. Pozdravila jih je tudi ravnateljica Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje, Janja Zupančič. Kot je povedala, Osnovna šola Louisa Adamiča Grosuplje letos šteje 1.118 učencev in 170 zaposlenih. Del te velike družine pa je tudi Podružnična šola Kopanj, prav poseben del. »Da se ta šola ohrani, je bila res pomembna in srčna odločitev,« se je pridružila mislim župana in še povedala, da nobena od prej šestih, zdaj petih enot šole ni tako zelo povezana s krajem, kot je šola na Kopanju. »Naj bo zato danes za vse nas velik praznik. Da bomo na Kopanju živeli, rastli in ustvarjali še naprej,« je dejala.

10.-obletnica, prenova, podružnična-šola-kopanj
10.obletnica prenove podružnične šole Kopanj
Občina Grosuplje

Vesela, da šola na Kopanju vztraja še danes, pa je tudi ravnateljica VVZ Kekec Grosuplje Majda Fadiga. »Ta šola, dobro jo poznam še iz časov mojega otroštva. Namreč, v to šolo, staro šolo seveda, je hodil tudi moj oče. Tako da mi je bilo še posebej drago in ljubo, da je takrat padla odločitev, da se šola obnovi. In danes resnično je prostor, ki otrokom zagotavlja dobre pogoje,« je dejala. V tej šoli se ves čas razlega pesem, ples, velikega pomena je tudi sodelovanje, ki ga na tej šoli gojijo. Z zadovoljstvom je še povedala, da je v vrtcu Trobentica oddelek poln, danes ga obiskuje več kot 20 otrok. »Iskrene čestitke vsem,« je še dejala. Slišali smo, da je šola tesno povezana s krajem, da živi s krajem. Zato ne preseneti, da so se prireditve udeležili ter ob tej priložnosti namenili nekaj besed tudi predsednik Krajevne skupnosti Račna Rajko Palčar, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Račna Aleš Kastelic in kopanjski župnik Janez Kebe. Najmlajši iz vrtca Trobentica ter učenke in učenci vseh petih razredov šole so skupaj s svojimi vzgojiteljicami in učiteljicami pripravili čudovit program. Peli so, plesali, zaigrali so tudi igro Mojca Pokrajculja.

10.-obletnica, prenova, podružnična-šola-kopanj
10.obletnica prenove podružnične šole Kopanj
Občina Grosuplje

Pedagoška vodja šole Andrejka Perko pa je ob tej priložnosti tudi zaupala, kako bistri so učenke in učenci te šole, katerih tekmovanj so se letos vse udeležili, katera priznanja vse so prejeli, v katerih vse projektih sodelujejo. Na šoli  je tudi veliko dobrodelnosti. Kriznemu centru za otroke mladostnike Palčica so letos podarili igrače, slikanice in družabne igre, ki so se jih že malo naveličali, in tako otrokom polepšali božično - novoletne praznike. Za društvo Vesele nogice so zbrali kar 67 kg zamaškov. Za Junake tretjega nadstropja so v podaljšanem bivanju narisali in pobarvali risbe in pobarvanke ter jim jih podarili, da bodo v boju z otroškim rakom junaški še naprej. Za humanitarno društvo Adra Slovenija so zbirali donacije za ljudi v Ukrajini. Nabralo se je kar nekaj sanitetnega materiala, pripomočkov za higieno in oblačil.