madagaskar Svet24.si

FOTO: Janko Gabrič za simbolično nadomestilo v ...

bratje fratar, katra, donacija, slovenj gradec Svet24.si

Trojno presenečenje za brate Fratar in dobrodelno...

1672834151-strokovzavarovanje-0001-1672834105595 Necenzurirano

Zakaj vse posle v zdravstvu dobiva isti gradbinec

tina gaber robert golob Reporter.si

Noro! Najprej pes, nato še Tina Gaber: Roberta ...

ekart Ekipa24.si

Drama v Planici! Mladi slovenski skakalec padel ...

nova para Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Se bosta nova para ...

lanisek Ekipa24.si

Predčasen konec v Planici! Danes ne bodo več ...

Novice Ljubljana

1,5 milijona zaščitnih mask v Sloveniji predvidoma do srede

Piše: STA

Čas objave:
17.03.2020 07:33

V skladiščih zavoda za blagovne rezerve je dovolj prehranskih in drugih artiklov za večmesečno oskrbo prebivalstva, sta zagotovila minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in direktor zavoda Anton Zakrajšek. Večji izziv predstavljajo zaloge zaščitnih mask in respiratorjev. Naj bi pa do srede k nam prispelo dodatnih 1,5 milijona zaščitnih mask.

Direktor Zavoda RS za blagovne rezerve Anton Zakrajšek je včeraj skupaj z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom medijem razkazal zaloge v enem od njihovih skladišč na območju ljubljanske občine.

Minister je ob tem zagotovil, da je v skladiščih na voljo dovolj vseh artiklov, ki so potrebni za prehrano. Prav tako jim to zagotavljajo trgovska podjetja, s katerimi je zavod v stalnem stiku. "Zato ni nobene potrebe za kopičenje blaga doma. Določene zaloge so smiselne, da se preveč ne izpostavljamo, pretiravanje v tej smeri pa ni potrebno," je poudaril.

Zavodu bo ministrstvo v prihodnje omogočilo, da bo še dodatno nabavil zaščitna sredstva. Počivalšek verjame, da bodo v kratkem lahko nabavili zadostno število mask. Do srede naj bi jih bilo tako v Sloveniji dodatnih 1,5 milijona.

Zakrajšek je dodal, da blagovne rezerve zagotavljajo na več kot 200 lokacijah po Sloveniji. Ločijo se na živilske in neživilske izdelke. Med živilskimi je izpostavil sladkor, pšenico, izdelke iz pšenice, vodo, sol in olje. Artiklov, pri katerih je Slovenija samozadostna, je manjša količina, drugih pa je več. Žita imajo tako dovolj do naslednje žetve, torej približno za pol leta.

Od neživilskih izdelkov pa je navedel več kot 300 vrst medicinskih pripomočkov, več kot 700 vrst zdravil ter sredstva za osebno in kolektivno zaščito. Natančna količina zalog pa ni javen podatek, je pojasnil. Javen pa je podatek o zalogah naftnih derivatov za prebivalstvo in teh je za 90 dni, preračunano glede na lansko porabo. Je pa sproščanje zalog naftnih derivatov izključno pod pristojnostjo EU, medtem ko je za sproščanje drugih zalog potreben sklep vlade, je povedal Zakrajšek.

Tako danes na podlagi sobotnega sklepa vlade sproščajo dodatne maske, ki jih bodo dostavili Civilni zaščiti, ta jih bo nato porazdelila naprej. Za sproščanje zaloge živil pa za zdaj ni potrebe.

Koliko mask je še na zalogi, Zakrajšek ni pojasnil, je pa povedal, da so že pred dnevi naročili dodatne. Poleg mask pa trenutno čakajo še na dobavo respiratorjev, a imajo zaradi zastojev na meji težave z dobavo, zato iščejo alternativne možnosti. Glede dobave zaščitne opreme s Kitajske je zato Zakrajšek omenil tudi možnost, da bi tja v ta namen poslali posebno letalo.