kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

18 tisoč podpisov za ljudsko nezaupnico

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.12.2012 07:40

Peticijo za ljudsko nezaupnico je v petih dneh podpisalo že več kot 18 tisoč ljudi. Ogromna neudeležba na predsedniških volitvah je nezaupnica politični eliti, ljudska nezaupnica pa mora postati temelj nove slovenske ustave, pravijo pobudniki peticije za vpeljavo inštrumenta ljudske nezaupnice.

V luči silovitih ljudskih gibanj, ki vzbujajo novo upanje za Slovenijo, in v luči včerajšnjih predsedniških volitev skupina državljank in državljanov, ki so pobudniki peticije za vpeljavo inštrumenta ljudske nezaupnice, sporoča naslednje:

Rezultat včerajšnji predsedniških volitev je za nas nedvoumen. Skoraj šestdeset odstotkov ljudi, ki se včeraj ni udeležilo glasovanja, je izrazilo svoj jasen NE in svoj jasen PROTI politični eliti. Če kdor koli meni, da je tak rezultat zmaga katerega koli kandidata ali katere koli politike, potem je po našem mnenju popolnoma izgubil stik z razmišljanjem državljank in državljanov Slovenije.

V sredo, 28. novembra 2012, smo na spletnih straneh Novomeškega Čuvarja objavili Peticijo za vpeljavo inštrumenta ljudske nezaupnice. Ko bodo temeljne zahteve peticije uresničene, bodo državljanke in državljani lahko na miren in demokratičen način odločili, da iz občinskih in državnih pisarn vržejo nedotakljive in neposlušne poslance državnega zbora ter skorumpirane in klientelistične župane. Peticijo je v le petih dneh podpisalo več kot 18.000 ljudi. Peticija je očitno ubesedila zahtevo ljudi, da v svoje roke vzamejo tisto, kar jim pripada: odločanje o prihodnosti Slovenije.

Na protestih, natančneje na Glavnem trgu v Novem mestu, smo pobudniki peticije v petek, 30. novembra, prebrali tudi Deklaracijo o svobodi ljudstva, v kateri smo razglasili, da ima v svobodni Sloveniji ljudstvo in le ono samo trajno in neodtujljivo pravico, da lahko kadar koli razpusti državni zbor in s tem vlado.

Ne le redne volitve, ampak predvsem trajna in preteča možnost ljudske nezaupnice, ne le do skorumpiranih županov in lažnivih poslancev, ampak tudi do katerega koli državnega zbora in do katere koli vlade bo prisilila oblastnike, da začno odprt pogovor z državljani o tem, kaj je v interesu ljudstva in vsakega posameznika republike Slovenije.

Inštrument ljudske nezaupnice mora po našem mnenju postati temelj nove ustavne ureditve svobodne Slovenije. V nasprotnem primeru bomo državljani in državljanke ostali talec in žrtev političnih elit in njihovih pritlehnih bojev za lastne interese.

V prihodnjih dneh bodo politične elite očitno začele govoriti o ljudski nezaupnici in spremembah slovenskega pravnega reda. Temu govoru v gibanju za ljudsko nezaupnico ne zaupamo. Vlada in državni zbor sta že prevečkrat dokazala svojo neiskrenost ali pa neučinkovitost. Zato pobudniki pozivamo državljanke in državljane, da nadaljujejo z množičnim podpisovanjem peticije. Politična elita se bo volji državljank in državljanov podredila le, v kolikor bo le-ta jasno izražena, enotna in množična.


Peticija je dostopna na http://cuvar.si/peticija/.