Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Mirna Peč

3. pohod po poti Slakove in Pavčkove mladosti

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.06.2015 07:21

Približno 300 pohodnikov se je ob 8. uri izpred Kulturnega doma v Mirni Peči na Dolenjskem podalo na 3. pot Slakove in Pavčkove mladosti.

Nekaj več kot 12-kilometrska zložna pot, ki je posvečena pokojnima mirnopeškima rojakoma, pesniku Tonetu Pavčku in harmonikarju Lojzetu Slaku, vodi po krajih njunega odraščanja.

Na mirnopeški občini so povedali, da pričakujejo do 300 pohodnikov, ki bodo krenili na približno triurni pohod s 190 metri višinske razlike.

Pot bodo v Mirni Peči začeli z ogledom spominskega obeležja še enemu tamkajšnjemu rojaku, spidvejistu in letalcu Ludviku Stariču, in jo nadaljevali proti Malemu Kalu, kjer je mladostna leta preživljal Lojze Slak. Od tam bodo krenil proti Šentjuriju, rojstnemu kraju Toneta Pavčka, in se mimo Osnovne šole Toneta Pavčka vrnili v Mirno Peč.

Na Malem Kalu in v Šentjuriju bodo pripravili krajši kulturni program, pohodniki pa si bodo lahko ogledali spominska obeležja obema rojakoma in stalno spominsko zbirko Toneta Pavčka v Pavčkovem domu, so še sporočili prireditelji pohoda, ki v Mirni Peči ob 16. uri pripravljajo še festival tamkajšnjih vin.


Tone Pavček se je leta 1928 rodil v Šentjuriju na Dolenjskem in tam živel do svojega 16. leta. V Mirni Peči je obiskoval tudi prvi razred osnovne šole, nato pa so ga prešolali v Ljubljano, kjer je kasneje tudi živel in ustvarjal. Umrl je leta 2011.

Na Dolenjsko se je rad vračal, občina Mirna Peč mu je leta 2000 podelila naziv častnega občana. Občina je tudi ob predlanskem odprtju novih prostorov tamkajšnje osnovne šole to poimenovala po Pavčku.

Lojze Slak se je leta 1932 rodil na Jordankalu pri Mirni Peči, svoje otroštvo pa je zaradi materine bolezni v glavnini preživel pri stari materi na Malem Kalu. Tam ga je stric navdušil za igranje diatonične harmonike še preden je postal prvošolec.

Svojo glasbeno pot je začel z igranjem na veselicah s Triom Lojzeta Slaka, leta 1957 pa se je povezal s pevsko skupino Fantje s Praprotna, s katero je v več desetletjih ustvaril svojevrstno in zanj značilno obliko slovenske narodno-zabavne glasbe. V Ljubljani je umrl istega leta kot njegov rojak Pavček.