državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Kočevje

"Kočevarji smo Evropa za državljane"

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.09.2015 04:59

Novembra lani je Občina Kočevje pridobila sredstva projekta ODZIVI LOKALNIH SKUPNOSTI NA IZZIVE EVROPSKE UNIJE, ki jo financira Evropska Unija v okviru programa »EVROPA ZA DRŽAVLJANE«. Gre za sodelovanje s pobratenimi občinami Rab – Hrvaška, Spittalan der Drau – Avstrija in Comune Di San DorligoDellaValle – Italija.

Organizacija tega mednarodnega srečanja s 56-imi predstavniki štirih držav predstavlja večjo evropsko razsežnost projekta. Srečanje bo potekalo v Kočevju, od danes do nedelje, in bo vključevalo izvedbo mednarodne konference v Turističnem kompleksu Jezero v Kočevju, z obiskom strokovnjakov s področja eko turizma, trajnostnega turizma in varstva narave, prenočitve v eko okolju Koče pri Jelenovem studencu, ogled mesta Kočevje, pokrajinskega muzeja, ter pohode v organizaciji Planinskega društva. Srečanje v okolju neokrnjene narave kočevske bo predstavnike spodbudilo k pozitivni naravnanosti in bo pripomoglo k aktivnemu prispevanju idej, predlogov, delitvi izkušenj in utrjevanju mednarodne naveze.

Sodelujoče občine bodo po zaključku mednarodnega srečanja proaktivno nadaljevale s poročanjem in informiranjem občanov prek socialnega omrežja, spletne strani in objav v medijih, o sklepih mednarodne konference in različnih možnostih vplivanja na razvoj nove politike EU na področju turizma. Občani bodo spodbujeni k razvijanju lastnih predlogov za promocijo ekoturizma znotraj politike EU.

Program Evropa za državljane je pomemben instrument spodbujanja večje vloge državljanov pri razvoju EU, s katerim naj bi bila vsem prebivalcem Evropske unije zagotovljena večja vloga v razvoju Unije, program pa s financiranjem projektov in dejavnosti poudarja skupno zgodovino in vrednote, ter spodbuja občutek pripadnosti Unije državljanom. Izvedba projekta bo omogočila, da se raznolika skupina državljanov iz različnih evropskih občin povezuje okoli tem, ki so v skladu s cilji programa. Namen ukrepa in izvedbe projekta je spodbujanje državljanske udeležbe v postopku oblikovanja politik Evropske unije, ter ponujanje priložnosti za družbeno udejstvovanje in prostovoljstvo na ravni Evropske unije, s spodbujanjem državljanov na lokalni ravni in ravni Evropske unije, k razpravi o konkretnih vprašanjih iz evropske politične agende.

Projekt bo državljanom predstavil cilje in načrte obstoječe politike Evropske Unije na področju turizma in obstoječega političnega okvirja »Evropa, št.1 turistična destinacija«. Državljani bodo seznanjeni s sredstvi in načini, s katerimi se lahko vključujejo in vplivajo na izgradnjo nove politike Evropske Unije na področju ekoturizma. Cilj projekta je spodbuditi usklajevanje pobud povezanih s turizmom, ter oblikovati akcijski okvir za povečanje konkurenčnosti evropske turistične industrije in krepitev rasti ekoturizma.