gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Senovo

35 let DKD Svoboda Senovo obeležuje s koncertom

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.12.2017 11:03

Folklorna skupina DKD Svoboda Senovo, ki je tudi edina folklorna skupina v občini Krško, je bila ustanovljena 8. decembra 1982 in letos tako praznuje 35 let uspešnega dela.

V osnovi je reproduktivna skupina, ki izvaja plese, pesmi in običaje Štajerske, Pohorja, Zgornje Dravske doline, Prekmurja, Kozjanskega, Koroške in Gorenjske. Za splete iz teh pokrajin skupina razpolaga tudi s kakovostnimi kostumi. Skupina je že vrsto let članica Zveze ljudskih tradicijskih skupin Slovenije (CIOFF Slovenije) in je tako že večkrat sodelovala na mednarodnih (tudi CIOFF-ovih ) festivalih (2011 - Kupres (BIH), 2012 - Derventa (BIH), 2014 in 2017– Veles (Makedonija) in 2015 – Srebrenik (BIH)).

 Letno ima skupina med 25 in 30 nastopov, večinoma neplačanih. Gostovala je v različnih krajih v domovini, v tujini pa na Madžarskem, v Nemčiji, Franciji, Makedoniji, BIH, Romuniji in večkrat tudi na Hrvaškem. S skupinami iz Hrvaške imajo Senovčani  pristne prijateljske stike, saj vsako leto organizirajo tudi prireditev Folklora brez meja, na katero povabijo skupine iz sosednje Hrvaške, če je možno pa tudi skupine iz drugih držav.

Skoraj ni društva ali ustanove v Občini Krško s katero ne bi sodelovali na prireditvah, kjer predstavljajo bogato slovensko ljudsko izročilo. Večkrat so del protokolarnih aktivnosti (otvoritev, prireditev, proslav) ali pedagoških aktivnosti, kjer sodelujejo s šolami, vrtci, domovi starejših občanov,.... Udeležujejo pa se tudi vsakoletnih srečanj folklornih skupin, ki jih organizira JSKD, kjer dosegajo regijski nivo, kar je skupini še posebej v ponos

Na plesnem področju skupino vodijo Anton Petrovič, ki je tudi ustanovni član skupine, Bojan Vovčko ter Tatjana Uduč, na godčevskem in pevskem področju pa skupina deluje pod taktirko Janka Avsenaka. 

Na jubilejnem koncertu, ki bo to soboto ob 18.uri v Domu XIV.divizije na Senovem, se bodo senovški folklorniki predstavili s tremi spleti in sicer s spletom prekmurskih plesov ter spletom gorenjskih in kozjanskih plesov. Slednja dva spleta bodo predstavili še s posebnim veseljem, kajti splet gorenjskih plesov bo na domačem odru predstavljen premierno, med tem ko se bodo s spletom plesov s Kozjanskega, predstavili nekdanji člani, ki so jih v DKS Svoboda ob tej priložnosti uspeli povabiti k sodelovanju. 

Poleg folklorne skupine DKD Svoboda Senovo se bosta na koncertu v počastitev jubileja predstavili še folklorni skupini iz Postojne (FS Torbarji) in Mežice (FD Pušlc). Torbarji bodo zaplesali plese slovenske Istre in Notranjske, folklorniki iz Mežice pa štajerske plese.  Nastopajoči bodo tako obiskovalce "ponesli" po slovenskih pokrajinah in zaobjeli domala celotno Slovenijo ter jim prikazali pestrost in raznolikost slovenskega ljudskega plesnega izročila.