materinski2 Svet24.si

Materinski dan: najstarejša mati stara 66 let, ...

Nusa_Lesar Svet24.si

Nuša Lesar odhaja na porodniško, nasledila jo bo...

POR016321 Necenzurirano

Preiskava NPU naplavila staro znanko iz afere ...

kardinal franc rode bobo Reporter.si

Uporniški pater Roblek razkriva grehe kardinala ...

slovenija trening mm Ekipa24.si

Fantastični prizori s treninga! To, kar je ...

aljoša-galun Njena.si

Kako se ima Aljoša po slovesu iz šova MasterChef?

hrovat 1 Ekipa24.si

Po upokojitvi in grozljivem padcu zdaj ...

Novice

3D-zebra skrbi za bolj varno šolsko pot pri OŠ Grm

Piše: R.K.

Čas objave:
11.05.2022 07:24

V Novem mestu so v uporabo predali prvo 3D-zebro na Dolenjskem, inovativni prehod za pešce za varnost najranljivejših v prometu. Mestna občina Novo mesto se je namreč pridružila projektu zavarovalnice Generali in Zavoda Varna pot, ki so združili moči na področju zagotavljanja večje varnosti pešcev, posebno otrok in starejših, kolesarjev in voznikov skirojev.

Z umeščanjem inovativnih »tridimenzionalnih« prehodov za pešce, 3D-zeber, želijo v območjih umirjenega prometa zmanjšati število žrtev in voznike spodbuditi k dodatnemu zmanjšanju hitrosti in večji pazljivosti. Umeščanje 3D-zeber je del akcije »Varno ima vedno prav« za manj žrtev med najranljivejšimi udeleženci v prometu.

Projekt 3D-zeber je plod sodelovanja zavarovalnice Generali, občin in Zavoda Varna pot. Lani so bile tako prve 3D-zebre že zarisane v občinah Velenje, Ptuj in Ljubljana. 3D-zebra v Mestni občini Novo mesto pa je prva na Dolenjskem. Šolska pot v Novem mestu, natančneje na Trdinovi ulici pri osnovni šoli Grm, je od danes opremljena s 3D-zebro. Prehod je videti kot navidezna ovira na cestišču, zaradi česar vozniki dodatno zmanjšajo svojo hitrost, ki je na tem območju že omejena, saj se prehod nahaja na območju umirjenega prometa.

Foto 3_3D zebra Novo mesto.jpg
Na fotografiji: raper Trkaj v družbi otrok Osnovne šole Grm.
Anže Krže/Mediaspeed

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je ob novi pridobitvi poudaril: »V Mestni občini Novo mesto spodbujamo projekte, ki delujejo povezovalno med različnimi organizacijami in nadgrajujejo naše vsebine na področju varnosti najranljivejših udeležencev v prometu. Zato pozdravljamo pobudo zavarovalnice Generali in Zavoda Varna pot za zaris 3D zebre za pešce ob Osnovni šoli Grm, kjer bo poleg današnje pridobitve za večjo varnost otrok poskrbela tudi rekonstruirana Trdinova ulica. Naši šolarji bodo lahko že v prihodnjem šolskem letu uporabljali nove površine za pešce in kolesarje, zanje bomo uredili še avtobusno postajališče, predvideli pa smo tudi varnejšo izstopno točko za otroke, ki jih starši pripeljejo v šolo. Ker imamo pri skrbi za varnost v prometu v prvi vrsti v mislih predvsem naše občane, me veseli, da so bili tudi oni aktivni del projekta in da je na njihovo željo 3D zebra svoje mesto dobila ravno v šolskem okolišu. Zato gre zahvala tudi njim, ker so poskrbeli, da bodo lahko Trdinovo ulico bolj varno prečkali tako grmski učenci kot vrtičkarji bližnjega vrtca Ciciban in ostali Novomeščani.«

»Leto 2021 si bomo z vidika varne mobilnosti zapomnili z grenkim priokusom. Število umrlih se je namreč v primerjavi z preteklim letom povišalo za 42,5 %. Tako smo žal cilj Resolucije nacionalnega programa varnosti cestnega prometa 2013-2022 (77 smrtnih žrtev) presegli za kar 48 %. Tudi analiza napredka držav EU 2019-2021 je Slovenijo umestila na dno lestvice, kot državo z najmanjšim napredkom. Skupno število umrlih ranljivih udeležencev cestnega prometa je v letu 2021 znašalo 53 % vseh umrlih, njihov delež je tako v letu 2021 največji v zadnjem 5-letnem obdobju. Ne pozabimo pa, da ima vsak od njih svoje ime, priimek in svoje najdražje. Številke so, žal, dovolj zgovorne,« je izpostavil Robert Štaba iz Zavoda Varna pot.

Foto 2_3D Zebra Novo mesto.jpg

Številke so k ukrepanju spodbudile tudi zavarovalnico Generali, ki z zagotavljanjem večje varnosti uresničuje svoje poslanstvo. Predsednica uprave Generali zavarovalnice Vanja Hrovat je ob predaji nove 3D zebre v uporabo povedala: »3D-zebra v Novem mestu je del naše širše preventivne kampanje »Varno ima vedno prav«, s katero ozaveščamo in opozarjamo voznike na najbolj ranljive udeležence v prometu, še posebej na šolarje. V okolju, kjer delujemo, želimo prispevati k večji varnosti, k varnejši mobilnosti, znižati število prometnih nesreč in izboljšati življenja ljudi. Pri tem si prizadevamo poiskati inovativne, trajnostno naravnane rešitve. Prav dolgoročne rešitve in vseživljenjsko partnerstvo našim strankam na vseh področjih, tudi na področju preventive v prometu so pomemben del poslanstva zavarovalnice Generali.«

Današnji dogodek ob predaji nove 3D-zebre v Novem mestu so s pesmijo obogatili učenci in zborček Otroškega pevskega zbora OŠ Grm in raper Trkaj. Ravnateljica OŠ Grm Zdenka Mahnič je ob tem povedala, da je zagotavljanje varnosti učencev na prvem mestu tako za učiteljski kolektiv kot tudi za starše, iz njega pa izraščajo drugi projekti, kot sta: »Področje trajnostne mobilnosti in projekt, v katerem smo na OŠ Grm pionirji v slovenskem merilu, Pešbus - projekta, ki sovpadata z vzgojo za zdrav in varen življenjski slog.«

Predajo 3D-zebre je pospremila Trkajeva pesem »Varno ima vedno prav«, ki je otroke in vse udeležence v prometu spomnila na napake, ki jih v prometu delamo vsi, tako pešci kot tudi kolesarji in vozniki. Prenaša pa pomembno sporočilo: "Ko se enkrat zgodi, ne morš cajta nazaj dat" – ko se zgodi nesreča, ni več mogoče zavrteti časa nazaj, zato previdnost v prometu velja v vsakem trenutku.

Partnerji v projektu – zavarovalnica Generali, Zavod Varna pot in izbrane občine po Sloveniji – bodo do konca maja v uporabo predali še 4 tridimenzionalne prehode za pešce, ki se bodo pridružili lanskim štirim iz Velenja, Ptuja in Ljubljane in letošnjim, ki so jih že predali v uporabo v Piranu in Kobaridu.

Predsednik zavoda Varna pot Robert Štaba o projektu ureditve 3D-zeber