zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Metlika

40 let Folklorne skupine Ivan Navratil na fotografski razstavi

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.05.2016 12:26

Metliška folklorna skupina Ivan Navratil letos praznuje 40 let delovanja in ob tej priložnosti jih skozi vse leto čaka kar nekaj dogodkov, da z njimi opozorijo na svoje delovanje.

Eden takšnih bo že nocoj, ko bodo v Galeriji Kambič ob 20-tih pripravili zanimivo fotografsko razstavo z naslovom »Leto in dan metliških folkloristov«. S svojimi člani metliški folkloristi pripravljajo kar nekaj nastopov v manjših belokranjskih krajih, kjer do zdaj niso ravno pogosto zaplesali.

Pogovarjali smo se z umetniškim vodjem Stanetom Križem, ki je bil med ustanovitelji Navratilcev, njihov prvi predsednik, prav tako pa od začetkov in vse do danes med folkloristi Ivan Navratil, kjer je danes umetniški vodja.

Začetki folklore v Metliki segajo v 19.stoletje, organizirana folklora se je začela pojavljati v letu 1934, Folklorna skupina Ivan Navratil pa je nastala na pobudo desetih članov oz. soustanoviteljev leta 1976. Danes je članstvo močno narastlo, prav tako zanimanje za folkloro. Skozi 4 desetletja je v skupini delovalo blizu 350 članov.

Po besedah Križa v FS Ivan Navratil dajejo poudarek belokranjskim plesom, prav tako pa spoštujejo tradicijo glede narodnih noš, ki jih v večini primerov izdelajo sami.

Pogovor s Stanetom Križem