Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

40 let vrtca Labod

Piše: R.K.

Čas objave:
18.04.2022 11:06

Minuli petek je bil za vrtec Ciciban poseben dan, praznovali so 40 let enote Labod. Zbrali so se na njihovem igrišču, kjer so strokovni delavci z otroki pripravili prireditev.

Ob tej priložnosti so se jih pridružile gostje z MO Novo mesto; vodja družbenih dejavnosti Meta Retar in svetovalka za predšolsko vzgojo Suzana Potočar, predstavnici KS Ločna Mačkovec gospa Milojka Gutman in Dragica Nenadič – ki je bila poleg tudi takrat, ko se je začela gradnja tega vrtca, ter nekdanje sodelavke enote Labod.

vrtec-ciiban, enota-labod, vrtec-labod
40 let vrtca Labod v Novem mestu
Robert Kokol

Pobudnik za izgradnjo vrtca pred 40 leti je bila tovarna Labod, ki je podarila zemljišče za izgradnjo tako velikega vrtca in mu dala tudi ime. Bilo je leto 1981 in potrebe po vrtcih so bile v tistem času zelo velike, zato je bil zgrajen v nadstropjih, da je lahko sprejel 210 otrok. Kuhinja je bila prvotno namenjena le razdelilni kuhinji.

vrtec-ciiban, enota-labod, vrtec-labod
40 let vrtca Labod v Novem mestu
Robert Kokol

Danes je v vrtcu 13 oddelkov s 231 otroki in 47 zaposlenimi. Povsem spodaj je naša centralna kuhinja, v kateri se dnevno pripravlja obroke za vse enote vrtca Ciciban.

vrtec-ciiban, enota-labod, vrtec-labod
40 let vrtca Labod v Novem mestu
Robert Kokol

Posebnost enote je prav njen razgibani del zunanjosti, saj je igrišče na neobičajnem terenu in sicer je skoraj v celoti razprostrto po hribu. Igrala stojijo na terasastih površinah. Razgiban teren omogoča otrokom maksimalen razvoj gibalnih spretnosti. V enoti se lahko pohvalijo z Radiem vrtec, ki otrokom omogoča učenje sproščenega nastopanja in jim nudi poslušanje glasbe ob različnih priložnostih. Obdelujejo tudi manjši vrt, na katerega otroci zasadijo sadike zelenjave. V zeliščnih gredah pa jim uspevajo različne dišavnice. V letošnjem šolskem letu so obstoječe igrišče povečali še za del, ki je bolj poraščen z drevesi in nudi veliko sence. Tam smo si ustvarili gozdni del igrišča. V uporabi pa imajo tudi manjši del gozda v bližini vrtca, ki jim dodatno obogati učenje s področja gozdne pedagogike.

vrtec-ciiban, enota-labod, vrtec-labod
40 let vrtca Labod v Novem mestu
Robert Kokol

V medetaži imajo večnamenski prostor oz. telovadnico, ki so jo zadnji dve leti spreminjali v igralnico, da so lahko medse sprejeli še več malčkov, ki so vrtec potrebovali. Zdaj si želijo in so v pričakovanjih prizidka z novimi igralnicami in prostori, ki jih nujno potrebujejo. Upajo, da bo prizidek zgrajen v letu 2023 ali 2024.