mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Črnomelj

56. Jurjevanje v Beli krajini se vrača v Jurjevanjsko drago

Piše: U.F.

Čas objave:
18.06.2019 08:25

V času pred kresno nočjo, med 19. in 23. junijem 2019, bo v slovenski prestolnici folklore v Črnomlju potekal že 56. festival Jurjevanje v Beli krajini, ki slovi kot najstarejši slovenski folklorni festival.

Iz starega mestnega jedra, kjer je festival živel 4 leta in kjer se je leta 1939 zgodil predhodnik današnjega Jurjevanja t.i. »Belokranjski festival narodnih iger«, se festival po želji ljudstva s programom seli v Jurjevanjsko drago. Letošnji program bo obsegal 42 programskih točk v obsegu skoraj 100 ur na 15 različnih prizoriščih.

Domača in tuja folklorna dediščina se predstavi
Jurjevanje je prostor, kjer se prepletajo pisane barve ljudskih noš in kostumov, različna narečja in jeziki, belokranjska in tuja kulturna izročila ter folklorna dediščina. V sklopu folklornega programa »Pleši, Jure, do jutranje ure!« v petek, »Ki za kolo, naj gre z nami v kolo ...« v soboto in »Lepa Anka kolo vodi…« v nedeljo bodo nastopile slovenske in tuje folklorne skupine: Folklorni ansambl Sveti Đorđe iz Beograda (Srbija), Folklorni ansambl Sestvetska sela iz Zagreba (Hrvaška) in FS De Enscheder Spöllers en Daansers de Krekkel (Nizozemska), FS Lancova vas in belokranjske FS Zeleni Jurij, FS KUD Oton Župančič Vinica, FS KUD Božo Račič Adlešiči, FS Dragatuš, FS KD Stari trg ob Kolpi, FS KUD Lepa Anka, ki bodo predstavile plese, obredja in igre iz celotne Bele krajine. Posebnost Jurjevanja je tudi predstavitev mitološkega obredja Zelenega Jurija. Jurjevsko obredje bo izvedla FS Zeleni Jurij iz Črnomlja v soboto v starem mestnem jedru.

V Jurjevanjski dragi se bo plesalo pozno v noč
Z novo staro lokacijo se vrača tudi poznovečerni zabavni program, ki bo poskrbel za zabavo in ples do jutranjih ur. Zabave željne bodo čez vikend zabavali slovenska glasbena zvezda stalnica Tanja Žagar, popularni Tamburaški sastav Mejaši, narodnozabavni Ansambel Gašperji, belokranjska Tamburaška skupina Vodomec in v nedeljo za zaključek Big Band Črnomelj.

Za otroke in družine Mlado Jurjevanje


Poseben program je namenjen tudi otrokom, in sicer bodo v sklopu Mladega Jurjevanja na voljo v starem mestnem jedru ustvarjalne delavnice, gledališče na prostem, druženje z vrstniki in v petek otroško folklorno srečanje »Pastirče mlado« v Jurjevanjski dragi. Predstavile se bodo otroške folklorne skupine OŠ Mirana Jarca, KUD Sevdah - Črnomelj, KUD Oton Župančič Vinica, Dragatuš in Vrtec Semič.

Za vsakega nekaj…
V času jurjevanja bo potekal tudi družinski kolesarski izlet Goni kolo, rokodeljski sejem in tržnica, likovne, fotografske, kiparske in modne razstave, nastopi etno glasbenih skupin, tamburašev in godb, prireditev ob 100-letnici črnomaljskega čebelarskega društva, srečanje harmonikarjev, …

Bo 56. Jurjevanje postalo »prireditev brez odpadkov«?
Jurjevanje v Beli krajini se bo tudi tretje leto zapored potegovalo za naziv prireditev brez odpadkov. V letu 2017 in 2018 se je festival okitil z nazivom prireditev z manj odpadki, saj je organizatorjem uspelo zmanjšati količino odpadkov za več kot 30% in po frakcijah pravilno ločiti več kot 70% vseh odpadkov. Za naziv prireditve brez odpadkov mora organizator uspešno ločiti vsaj 90% odpadkov, zato poziva vse udeležence k ponovni uporabi in doslednemu ločevanju odpadkov.

Organizacijski odbor 56. Jurjevanja vabi v Belo krajino, na Jurjevo, z brezovo vejico. Vam v hišo s košem prihajamo, dobrih želja, dajemo jih iz srca. Hojte! Hojte k nam na Jurjevanje!