venera Dobra karma

Retrogradnost planetov: čas za ponavljanje, ...

donald-trump, melania-trump Svet24.si

VIDEO: Ob Donaldu mračna Melania. Ob tem, kar je ...

matej lahovnik-pl Reporter.si

Poglejte, koliko so davkoplačevalce stali ...

prometna nesreča, btc, tovornjak, kolesarka Svet24.si

FOTO: Huda prometna nesreča v ljubljanskem ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ere Petra Vriska je konec

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

franko bajc Njena.si

Franko, kot ga še niste videli

Novice Dob

AVDIO: 60 let zapora na Dobu

Piše: STA

Čas objave:
11.09.2019 06:41

Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij je na Dobu včeraj obeležila 60-letnico delovanja tamkajšnjega Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni. Ob tej priložnosti so predstavili jubilejni zbornik in v zavodovi upravni stavbi odprli muzejsko zbirko. Zbrane na otvoritveni slovesnosti je nagovorila ministrica za pravosodje Andreja Katič.

Katičeva je v svojem govoru opozorila predvsem na kadrovsko podhranjenost omenjene uprave in dodala, da jo veseli, da je lani in letos dobila privolitev drugih članov vlade, da so dobili dodatne kvote za zaposlitev pravosodnih policistov.

Hkrati je ocenila, da celoten postopek ne poteka dovolj hitro in da morajo storiti več za popularizacijo tega poklica. Opozorila je na poslanstvo zaporov oz. na pripravo obsojencev za življenje v družbi in potrebo po zaposlovanju kadra, ki bi to okrepilo.

Pristavila je, da se ministrstvo za pravosodje s sindikati pogovarja glede standardov in normativov zaposlenih, sama pa podpira pripravo kolektivne pogodbe za to po njenem specifično področje.

Glede drugih izzivov je poudarila, da je treba zagotoviti primerne materialne in prostorske pogoje in da so tudi za te v letošnjem proračunu našli določena sredstva, "nekoliko pa kombinirajo tudi z drugimi resorji". Sicer pa je prepričana, da bodo "v nekem doglednem časovnem obdobju sanirali nastalo situacijo".

Na "kronično" pomanjkanje kadra je opozoril tudi vršilec dolžnosti generalnega direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Bojan Majcen. Uprava po njegovih podatkih sicer zaposluje 900 ljudi, od teh nekaj manj kot 560 pravosodnih policistov, hkrati pa okrepljeno išče nove sodelavce.

Na tem področju je napovedal "pogumnejše korake", veliko truda pa je in bo usmerjeno v prenovo starih prostorov, je dejal.

Po podatkih uprave za izvrševanje kazenskih sankcij so sicer sodelavci zavoda Dob za omenjeni zbornik, ki opisuje šest desetletij delovanja zapora, zbrali pestro gradivo. Zbornik bogatijo tudi arhivsko slikovno gradivo in osebna pričevanja nekdanjih zaposlenih.

Dodali so, da želijo z danes odprto muzejsko zbirko predstaviti zgodovinski razvoj izvrševanja kazni, razvoj kazenske zakonodaje in kazensko-poboljševalnih zavodov po letu 1945 oz. do sodobnega zavoda Dob in uprave kot celote. Razstavljeni predmeti pa dajejo tej zbirki poseben pečat.

Zavod za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni je sicer največji zapor v državi, namenjen prestajanju zapornih kazni polnoletnih moških obsojencev vseh sodnih okrožij Slovenije, obsojenih na zaporno kazen, daljšo od poldrugega leta.

Zavod deluje na območju nekdanjega dvorca Dob, katerega začetki segajo v 17. stoletje. Leta 1957 so na tem mestu z ustanovitvijo Kazensko-poboljševalnega doma Dob pri Mirni začeli večletno gradnjo osrednjega moškega zapora v državi. Zapor na Dobu je tako eden redkih namensko grajenih objektov za izvrševanje zaporne kazni v državi, so še zapisali v Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij.

Na Dobu je zaprtih nekaj več kot 600 obsojencev. Te varuje 146 pravosodnih policistov. Skupaj zaposlujejo nekaj več kot 210 ljudi.

Urednik Leon Lobe o zborniku in muzejski zbirki na Dobu


Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Bojan Majcen o zgodovini zapora na Dobu


Ministrica Andreja Katič o kadrovski stiski in izzivih uprave