volk Dobra karma

Je znak vaše duše volk ali riba? Odvisno, kdaj ...

nina-ivanič-kot-dragica-trošt Svet24.si

Nina Ivanič: na pripombe ob upodabljanju zlobnic ...

ER4IoVOXYAIEiN8 Reporter.si

Janša zatrjuje, da je 28. februarja letos ...

laboratorij, testiranje, koronavirus, berlin Svet24.si

Pomembne ugotovitve nemškega virologa, ki ...

20200303-00993114 Necenzurirano

Razkrivamo vladni trik za zvišanje ministrskih ...

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

Isaac Palma in žena Patricija Njena.si

Isaac Palma končno pokazal svojo hči

Novice Brežice

70-letnica poimenovanja Posavskega muzeja Brežice

Piše: STA

Čas objave:
04.03.2019 12:51

V Posavskem muzeju v Brežicah se je prejšnji konec tedna začel prireditveni niz ob 70-letnici njegovega poimenovanja. Naslovili so ga Dan delničarjev znanj in veščin Posavskega muzeja. Muzej so sicer iz zametkov v Krškem leta 1948 preselili v grad Brežice, okrajni ljudski odbor pa je 2. marca 1949 potrdil, da se strinja z njegovim poimenovanjem.

Iz brežiškega muzeja so sporočili, da so prireditve tako poimenovali, ker menijo, da so "muzej ustvarili in soustvarjajo ljudje s svojimi znanji in veščinami, s svojimi zgodbami, ki jih pripovedujejo skupaj s podarjenimi predmeti". Muzeja ni brez ljudi, ki imajo radi dediščino, so dodali.

Prireditve bodo začeli z iskanjem muzejskega zaklada. Nadaljevali bodo z različnimi delavnicami ter predstavitvijo izbora donacij Roberta Šupeta in nakupa dela slikarja in grafika Franja Stiplovška iz zasebne zbirke. Muzejski dan bodo sklenili s koncertom pevskega zbora Viva Brežice. Vstop bo prost.

Posavski muzej sicer izvira iz zametkov muzeja, urejenega pod okriljem muzejskega društva za politična okraja Brežice in Krško v Krškem, ki so ga ustanovili leta 1939. Njegovo dejavnost je prekinila druga svetovna vojna, obudili pa so jo leta 1946.

Prve muzejske zbirke so po vojni razstavili v nekdanji cerkvi sv. Duha in v Valvasorjevi hiši v Krškem, leta 1948 pa so jih z lojtrnim vozom preselili v brežiški grad.

Prvotne brežiške muzejske zbirke so obsegale arheološko, etnološko in umetnostno-zgodovinsko gradivo, Posavski muzej pa se je nato razvil v kompleksen in sodoben pokrajinski muzej za vse Posavje.