prenajedanje Dobra karma

Zakaj se zvečer sproži volčja lakota in ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za torek, 2. junija

JANEZ-STUSEK-pl5 Reporter.si

Sramota! Na čelu slovenske obveščevalne službe...

bris, koronavirus Svet24.si

Z novim koronavirusom okužen učenec OŠ Ludvika ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

Ljubezen po domace3 Njena.si

Ljubezen po domače: Tanja medijske pozornosti ne ...

Novice Brežice

70-letnica poimenovanja Posavskega muzeja Brežice

Piše: STA

Čas objave:
04.03.2019 12:51

V Posavskem muzeju v Brežicah se je prejšnji konec tedna začel prireditveni niz ob 70-letnici njegovega poimenovanja. Naslovili so ga Dan delničarjev znanj in veščin Posavskega muzeja. Muzej so sicer iz zametkov v Krškem leta 1948 preselili v grad Brežice, okrajni ljudski odbor pa je 2. marca 1949 potrdil, da se strinja z njegovim poimenovanjem.

Iz brežiškega muzeja so sporočili, da so prireditve tako poimenovali, ker menijo, da so "muzej ustvarili in soustvarjajo ljudje s svojimi znanji in veščinami, s svojimi zgodbami, ki jih pripovedujejo skupaj s podarjenimi predmeti". Muzeja ni brez ljudi, ki imajo radi dediščino, so dodali.

Prireditve bodo začeli z iskanjem muzejskega zaklada. Nadaljevali bodo z različnimi delavnicami ter predstavitvijo izbora donacij Roberta Šupeta in nakupa dela slikarja in grafika Franja Stiplovška iz zasebne zbirke. Muzejski dan bodo sklenili s koncertom pevskega zbora Viva Brežice. Vstop bo prost.

Posavski muzej sicer izvira iz zametkov muzeja, urejenega pod okriljem muzejskega društva za politična okraja Brežice in Krško v Krškem, ki so ga ustanovili leta 1939. Njegovo dejavnost je prekinila druga svetovna vojna, obudili pa so jo leta 1946.

Prve muzejske zbirke so po vojni razstavili v nekdanji cerkvi sv. Duha in v Valvasorjevi hiši v Krškem, leta 1948 pa so jih z lojtrnim vozom preselili v brežiški grad.

Prvotne brežiške muzejske zbirke so obsegale arheološko, etnološko in umetnostno-zgodovinsko gradivo, Posavski muzej pa se je nato razvil v kompleksen in sodoben pokrajinski muzej za vse Posavje.