testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Novice Brežice

70-letnica poimenovanja Posavskega muzeja Brežice

Piše: STA

Čas objave:
04.03.2019 12:51

V Posavskem muzeju v Brežicah se je prejšnji konec tedna začel prireditveni niz ob 70-letnici njegovega poimenovanja. Naslovili so ga Dan delničarjev znanj in veščin Posavskega muzeja. Muzej so sicer iz zametkov v Krškem leta 1948 preselili v grad Brežice, okrajni ljudski odbor pa je 2. marca 1949 potrdil, da se strinja z njegovim poimenovanjem.

Iz brežiškega muzeja so sporočili, da so prireditve tako poimenovali, ker menijo, da so "muzej ustvarili in soustvarjajo ljudje s svojimi znanji in veščinami, s svojimi zgodbami, ki jih pripovedujejo skupaj s podarjenimi predmeti". Muzeja ni brez ljudi, ki imajo radi dediščino, so dodali.

Prireditve bodo začeli z iskanjem muzejskega zaklada. Nadaljevali bodo z različnimi delavnicami ter predstavitvijo izbora donacij Roberta Šupeta in nakupa dela slikarja in grafika Franja Stiplovška iz zasebne zbirke. Muzejski dan bodo sklenili s koncertom pevskega zbora Viva Brežice. Vstop bo prost.

Posavski muzej sicer izvira iz zametkov muzeja, urejenega pod okriljem muzejskega društva za politična okraja Brežice in Krško v Krškem, ki so ga ustanovili leta 1939. Njegovo dejavnost je prekinila druga svetovna vojna, obudili pa so jo leta 1946.

Prve muzejske zbirke so po vojni razstavili v nekdanji cerkvi sv. Duha in v Valvasorjevi hiši v Krškem, leta 1948 pa so jih z lojtrnim vozom preselili v brežiški grad.

Prvotne brežiške muzejske zbirke so obsegale arheološko, etnološko in umetnostno-zgodovinsko gradivo, Posavski muzej pa se je nato razvil v kompleksen in sodoben pokrajinski muzej za vse Posavje.