Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Blanca

8. let tragedije na Blanci

Piše: Radio Krka

Čas objave:
02.07.2016 10:03

Jutri bo minilo 8 let od najhujše nesreče na slovenskih vodah, ko je pri spustu po Savi pri hidroelektrarni Blanca življenje izgubilo 13 ljudi.

Takratni poslanec SLS in sevniški župan Kristijan Janc je takrat organiziral odpravo s kanuji po Savi od Sevnice do Brestanice. Bil naj bi zadnji spust po reki, preden je bil dokončan akumulacijski bazen HE-ja Blanca.

Na spust se je odpravilo 31 veslačev, 27 jih je bilo v štirih kanujih, štirje pa v plastičnem spremljevalnem čolnu Prostovoljskega gasilskega društva Sevnica.

Dva čolna sta se kljub drugačnem dogovoru usmerila proti jezu, za katerim so nevarna prelivna polja. Čolna s 14 osebami sta se prelomila in potonila.

Iskalno-reševalna akcija je potekala pet dni, v njej pa je sodelovalo 1040 ljudi, od tega 198 pripadnikov specialne enote, 140 potapljačev, 16 raftarjev, 20 kajakašev, trije jamarji, 19 kinologov, 434 gasilcev, 196 policistov in kriminalistov, 96 pripadnikov Civilne zaščite in drugi.

Reševalna akcija je trajala, dokler na Hrvaškem delu Save 8. julija niso našli še zadnjega od utopljenih. 8. julija je bil v Sloveniji dan žalovanja.

Med udeleženci spusta je bil tudi zdajšnji minister za kmetijstvo in okolje in takratni krški župan Franc Bogovič, ki je ob lanski obletnici dejal, da je bil 3. julij 2008 "dan, ki je bil namenjen druženju in krepitvi prijateljstva med ljudmi, ki smo soustvarjali velik projekt izgradnje HE-ja na Spodnji Savi, spremenil pa se je v dan groze, ki ga dnevno podoživljamo soudeleženci tragičnega Zadnjega spusta na Savi".