zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Novo mesto

A&V&F: Rally iz Pekinga do Pariza mimo Dolenjske

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.07.2016 09:46

Karavana 107 starodobnikov, ki se je 12.junija odpravila iz Pekinga, se bo med potjo do Pariza danes ustavila tudi na Dolenjskem, kjer bomo videli še 100 starodobnih vozil različnih znamk in starosti ter njihovih atraktivnih voznikov in voznic. 7 starodobnikov je na dolgi poti zaradi zavidljive starosti omagalo. Od Pekinga do Pariza, kamor bodo najvzdržljivostni prispeli v nedeljo, bodo v 36 dneh premagali 13.900 kilometrov.

Slovensko mejo so prestopili že včeraj v Murski Soboti, pot nadaljevali do Maribora in Lovrenca na Pohorju, od koder se danes mimo Velenja in Šoštanja bližajo Ljubljani. Danes mednarodno karavano starodobnikov pričakujemo na Dolenjskem. Kot je povedal organizator slovenskega dela rallyja Ferdinand Poberžnik, bodo okoli 15. ure prispeli v Šmartno pri Litiji in se mimo Planine pri Ivančni Gorici odpravili na hitrostno preizkušnjo do bližnjega Metnaja. Slovenijo bo karavana starodobnih vozil, zapustila jutri.

Letos Slovenija prvič gosti to tradicionalno vztrajnostno karavano, v organizacijo 3-dnevnega »potepa po enem najlepših delov Evrope« pa je vpetih okrog 60 ljudi iz različnih slovenskih avtošportnih klubov, med drugim tudi iz Avto športnega društva Novo mesto.

Danes imajo udeleženci rallyja starodobnikov na sporedu 5 točnostnih voženj: ob 08:37 na Lovrencu na Pohorju, ob 10:26 v Šoštanju (Skorno), ob 11:17 na Vinski gori nad Velenjem, ob 15:14 v Metnaju pri Ivančni Gorici, ob 16:22 na Gornjem Igu, med potjo pa se bodo ob 12:42 ustavili še v AMZS Centru spretnostne vožnje na Vranskem.

Z Gornjega Iga se bodo spustili v Ljubljano, kjer jih bo predvidoma ob 17.25 na Prešernovem trgu pozdravil župan Jankovič. Jutri bodo udeleženci startali že ob 8.uri izpred Kristalne palače v BTC Cityju, ob 09:12 pa je v Dražgošah že prva točnostna vožnja. Pot jih bo nato vodila še mimo Bleda in Rateč, tam pa se bodo iz Slovenije napotili proti Italiji, Švici in Parizu. Na cilj bodo prispeli po 36 dneh številnih preizkušenj, doživetij in avantur predvidoma v nedeljo.


V mesecu dni so udeleženci tradicionalnega rallyja starodobnikov dnevno prevozili od 300 do skoraj 700 kilometrov, oziroma skupaj že 11.700 kilometrov, do Pariza pa jih čaka še dodatnih 2.200 kilometrov, vključno z nekaj hitrostnih preizkušenj.


Po besedah Poberžnika je to posebno avtomobilsko romanje z bogato zgodovino, ki pa ga prvič gostimo tudi pri nas. Takšen avtomobilski vztrajnostni rally je bil med Pekingom in Parizom prvič organiziran že davnega leta 1907 in takrat je bila to razdalja na meji nemogočega.

Organizator rallyja v Sloveniji sta Omikron plus iz Železnikov in Ferdinand Poberžnik, lokalno pa pomagajo še številni avtošportni klubi.

Objavljamo nekaj fotografij s poti.
Foto: Endurance Rally Association - ERA, DuEn RALLY oldala in Avto športno društvo Novo mesto

Pogovor s Ferdinandom Poberžnikom o karavani starodobnikov