ribi Dobra karma

Kaj nam prinaša prehod Sonca v astrološko ...

1_isaac palma otrok Svet24.si

Isaac Palma: "V Sloveniji otroke vzgajate bolj ...

POL201804273605 Reporter.si

Ali bosta Bojan Požar in Žan Mahnič splavila ...

zmago jelinčič Svet24.si

Sodišče zavrnilo Jelinčičevo tožbo! Zmago je ...

20200219-00990389 Necenzurirano

Rekonstrukcija afere "prisluškovanje"

gabrijela-fatorić Njena.si

Sanjski moški: Gabrijela je postala temnolaska

Monika in Denis 4 Njena.si

Ljubezen na vasi: Kaj se je zgodilo po dveh letih?...

Novice Ljubljana

Kje so novi prikazovalniki hitrosti?

Piše: STA

Čas objave:
22.08.2019 12:36

Agencija za varnost prometa (AVP) je v brezplačni desetmesečni najem 30 občinam podelila prikazovalnike hitrosti, ki so učinkovito sredstvo za takojšne zmanjšanje povprečnih hitrosti.

Prikazovalnik hitrosti
Prikazovalnik hitrosti
Foto: Radio Krka

Prikazovalnike hitrosti so med drugim prejele tudi občine na našem koncu to so: občine Brežice, Kostanjevica na Krki, Podčetrtek, Sevnica, Šmartno pri Litiji in Žužemberk.

Prehitra vožnja je namreč še vedno najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, omejitev hitrosti pa je predvsem v naseljih ključnega pomena.

V okviru zadnje akcije Hitrost so policisti največ kršitev prekoračitve dovoljene hitrosti namreč izmerili prav v naseljih. V času trajanja akcije med 12. in 18. avgustom so tako ugotovili 3048 kršitev prekoračitev hitrosti, od tega kar 2492 kršitev v naselju.

S prikazovalniki hitrosti želi AVP spodbuditi voznike k strpnejši in bolj umirjeni vožnji ter tako prispevati k večji varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu. Občine pa želi spodbuditi, da bi uporabljale prikazovalnike hitrosti, saj so dokazano učinkovit kratkoročni ukrep za zmanjšanje povprečnih hitrosti v naseljih in izven njih.

S prikazovalniki hitrosti zbirajo tudi podatke o izmerjenih hitrostih, na podlagi katerih je mogoče pripraviti analize ter predloge za izvedbo različnih infrastrukturnih ukrepov na cestah, ki prispevajo k izboljšanju prometne varnosti, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Rezultati raziskav kažejo, da vozniki, ki se zavedajo nadzora, ravnajo bolj previdno tudi tedaj, ko nadzor ni očiten. S prikazovalniki hitrosti želimo izboljšati prometno varnost v lokalnih skupnostih in tako vplivati na zmanjšanje povprečnih hitrosti na cestah, obenem pa izboljšati prometno varnost na šolskih poteh," so povzeli besede v. d. direktorice AVP Vesne Marinko.

Na letošnji razpis se je prijavilo 41 občin. Prednost pri izbiri so imele občine z izpostavljenimi in prometno nevarnimi mesti, kjer poteka šolska pot, kjer ni zagotovljen minimalni standard za šolsko pot in kjer je visoka stopnja zabeleženih prometnih nesreč ter mesta s pogosto prekoračitvijo hitrosti in visokim povprečnim letnim dnevnim prometom.