oranžna sonce Dobra karma

Tedenski horoskop: Sonce in Merkur bosta dajala ...

Jelena in Neda Svet24.si

FOTO: Neda Ukraden pozirala s svojo edinko

roki kocevje ne moze nam niko nista pl Reporter.si

Romske tolpe terorizirajo Kočevje: umori, kraje, ...

naslovna titova vozila1 Svet24.si

FOTO: Luksuzna vozila Josipa Broza Tita

20210301-01049413 Necenzurirano

Janšev kabinet odredil ministrom, kako naj ...

Dodecahedron Huntov muzej Limerick Irska  Wikipedia Odkrito.si

Skrivnostni predmet, ki buri duhove

Alen Kobilica in Maja Prašnikar Njena.si

Alen Kobilica verjame, da bo spet videl

Novice Trebnje

"(ah), TE ORGLICE" so uspele

Piše: JSKD OI Trebnje

Čas objave:
01.03.2021 12:40

Festival je, brez sentimentalnosti, odlično uspel. Spored je bil ne samo mednaroden, temveč tudi žanrsko raznovrsten – od ljudskih viž, popevk do klasike. Tudi po starosti in spolu nastopajočih pester. Že res, da so nekateri posnetki tehnično odstopali po kakovosti, kar pa ni motilo, po svoje je celo dogodek popestrilo. Pač nimajo vsi enakih možnost, je o letošnjem, spletnem festivalu (ah), TE ORGLICE, dejal njegov idejni oče Stane Peček.

Zaradi epidemije koronavirusa je bil že 22. Mednarodni festival ustnih harmonik, ki se tradicionalno odvija zadnjo soboto v februarju, drugačen kot do sedaj, saj se je odvijal na spletu. Organizatorji so namreč glasbenike z razpisom pozvali, naj posredujejo video posnetke svojega nastopa, ki so ju združili v dva spletna koncerta – popoldansko revijo vseh prijavljenih in večerni gala koncert. Spored večernega koncerta je, tako kot doslej, pripravila strokovna komisija, ki so jo sestavljali Stane Peček, Vladimir Hrovat in Tatjana Mihelčič Gregorčič. Glasbeni preplet prijavljenih izvajalcev sta zaokrožila dva dolgoletna sodelavca festivala, oba virtuoza na ustni harmoniki – Miro Božič in Vladimir Hrovat.

Za selitev na splet so se organizatorji odločili, da bi na ta način ohranili dolgoletno tradicijo in uveljavljenost tega festivala, s čimer se je razširila raznolikost sodelujočih izvajalcev. Na letošnji festival je prispelo 32 prijav, od tega 17 iz Slovenije in kar 15 iz tujine, kar je rekordno doslej. Tuji izvajalci prihajajo s sosednje Hrvaške, iz Nemčije, s Poljske, iz Rusije in celo iz daljne Kolumbije. Kar 12 imen je bilo letos na festivalu novih, vsi prihajajo iz tujine. Prijavljeni umetniki so predstavili utrip ljudske glasbe iz svojih dežel, pa tudi priredbe popularnih pesmi. Zadnja sobota v februarju, ki so jo prav lani razglasili za SLOVENSKI DAN ORGLIC / USTNIH HARMONIK, je bila tako tudi letos v znamenju tega malega glasbila, četudi le prek telefonskih, računalniških ali televizijskih zaslonov. Festivalsko dogajanje je bilo mogoče spremljati na dveh spletnih platformah: YouTube kanalu in Facebook strani JSKD OI Trebnje, večerni koncert so predvajali tudi na televiziji Vaš kanal. Oba spletna koncerta ostajata na ogled na YouTube kanalu.

"Seveda je manjkal tisti čar festivala, ki je mogoč le z druženjem, to pa spet drugič. Ne upam, prepričan sem!" optimistično vtise o letošnjem festivalu sklene Stane Peček.
Letošnji festival so pripravili Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Območna izpostava Trebnje v sodelovanju z JSKD RS in Zvezo kulturnih društev Trebnje, finančno pa so ga podprli Občina Mokronog-Trebelno, Javni sklad RS za kulturne dejavnost, Zveza kulturnih društev Trebnje, SEP d.o.o. in Kmetijska zadruga Trebnje-Krka z.o.o. Trebnje, SEP d.o.o. in Kmetijska zadruga Trebnje-Krka z.o.o.

Povezava do popoldanske revije
Povezava do večernega koncerta

Stane Peček

O festivalu Ah, te orglice