sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Novice Novo mesto

Ahmed Burić danes gost na Pumpnci

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.08.2015 07:00

V sklopu literarnih večerov, ki jih ob 650. letnici Novega mesta organizirajo v Knjižnici pod krošnjami, bo danes ob 17. uri na Pumpnci gostoval sarajevski književnik, pesnik, kolumnist, novinar in prevajalec, je tudi scenarist in občasno celo filmski igralec pa tudi glasbenik, frontman sarajevskega žurnalističnega rock benda Kablovi Ahmed Burić.

Gostil ga bo njegov prijatelj, novinar, potapljač, harmonikar in novopečeni tolkalist Igor Vidmar.
Ahmed Burić, ki mu Vidmar pripisuje predvsem poklic »intelektualec širokega spektra« je tudi živa enciklopedija rocka, bluesa, nogometa in košarke. Za Gavrila Principa pravi, da je bil navaden terorist, najboljši jugoslovanski bend vseh časov pa je zanj Buldožer, na vprašanje, kaj pa Bijelo dugme, odgovori kratko: »Seljačka posla!«

V Sloveniji ima ogromno prijateljev, precej še iz vojnih časov, ko je nekaj časa delal tudi kot novinar Mladine, mnoge je pridobil tudi v zadnjih letih, tudi v Novem mestu, kjer je, ko je bil tu z mednarodno štipendijo na pesniški rezidenci, v Gogi pripravil niz literarnih večerov, med drugim tudi z enim svojih najboljših prijateljev, Vladom Kreslinom, ki ga je predstavil kot pesnika. Literarni večer z njim je stand up predstava, ki je človek zlepa ne pozabi, v njej pa ne manjka ne glasbe, ne pesmi, ne štosov in ne modrih misli.

Ob 20.00 v atriju LokalPatriota sledi pogovor: Sebastijan Pregelj in Jelka Ciglenečki (moderatorka)

Sebastijan Pregelj se je rodil leta 1970 v Ljubljani. Je diplomirani zgodovinar. V revijah objavlja zgodbe od leta 1992. Leta 1996 je izšel njegov prvenec Burkači, skrunilci in krivoprisežniki, sledila je zbirka kratke proze Cirilina roža. Sodeluje tudi v antologiji Čas kratke zgodbe, ki je izšla še v nemškem in češkem prevodu. Živi in dela v Ljubljani in je član Društva slovenskih pisateljev.

Pri založba Goga so izšla tri njegova dela: Svinje brez biserov (kratke zgodbe, 2002), Leta milosti (roman, 2004) in Kronika pozabljanja (roman, 2014), ki je bil uvrščen med deseterico finalistov za letošnjega Kresnika.

Potem sledi Jazzinty koncert, ki bo ob 20.30 na Glavnem trgu: Tadej Kampl: Life is Good

Zaključna zabava in koncert mlade slovenske zasedbe pod vodstvom basista Tadeja Kampla bo postregel z eklektično mešanico funka, jazza, afro-beata in soula, ki jih je avtor homogeno združil na prvencu »Life is Good«, ki je izšel letos pri založbi Artomatik.