Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Škocjan/Zagrad

Akademija zeliščarstva v Škocjanu

Piše: Zeliščarski center JV Slovenije

Čas objave:
18.06.2020 08:32

V Zeliščarskem centru JV Slovenije so v torek začeli s sklopom predavanj in delavnic »Akademija zeliščarstva« za vse ljubitelje zelišč in vse, ki bi se z zeliščarstvom želeli resneje ukvarjati.

Udeleženci uvodnega predavanja z naslovom »"Pridelava, nabiranje, uporaba in priprava zelišč" so se seznanili s primerom dobre pridelovalne prakse Zeliščne kmetije Kalan iz Kalobja, kjer zakonca Viktorija in Milan Kalan že več kot 25 let uspešno razvijata zeliščarsko kmetijo. Z udeleženci sta delila svoje znanje in predstavila, kako pridelamo ali naberemo kakovostno zelišče, kako z zelišči vplivamo na preventivne ukrepe, kako z zelišči rešujemo dedne bolezni in kaj je pomembno, da je učinek zelišč zelo dober. V polni predavalnici ni manjkalo vprašanj, še posebej pri predstavitvi o tem, kaj vse moramo upoštevati pri pripravi čaja, kako z zelišči rešujemo najpogostejše zdravstvene težave, katerih zelišč ne uporabljamo v kombinaciji s sintetičnimi zdravili in previdnostnih ukrepov.

Zaradi zelo velikega zanimanja bodo predavanje ponovili v torek, 30. junija 2020. V okviru Akademije zeliščarstva bodo tako organizirana naslednja izobraževanja:
30. 6. 2020: Predavanje: pridelava, nabiranje, uporaba in priprava zelišč
4. 7. 2020: Delavnica "Vzgojimo si svojo sadiko zelišča"
11. 7. 2020: Delavnica "Nabiranje zelišč v naravi"
8. 8. 2020: Delavnica "Pravilna uporaba in priprava zelišč"
14. 8. 2020: Delavnica "Kako in kdaj pobrati in pravilno posušiti zelišče?"
6. 10. 2020: Predavanje "Kaj potrebujemo, da se registriramo?"

Z izvedbo izobraževanj sledijo viziji in ciljem Zeliščarskega centra JV Slovenije, ki so med drugim usmerjeni v nudenje strokovne podpore zeliščarskim kmetijam in predelovalcem zdravilnih rastlin, spodbujanje in omogočanje pridelave, predelave in prodaje zdravilnih rastlin ter ohranjanje naravne in kulturne dediščine območja.

Območje Zagraškega loga se nahaja v občini Škocjan, na robu naselja Zagrad. V letu 2019 je bil s pomočjo sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (CLLD) urejen in pričel delovati Zeliščarski center JV Slovenije. Njegov nosilec in upravljavec je Občina Škocjan. 
Organizator izobraževanj je Občina Škocjan v sodelovanju z Zeliščno kmetijo Kalan.