Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Novo mesto

Akademija znanja že četrto leto med gimnazijci

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.03.2016 20:40

Na novomeški gimnaziji so gostili prek 100 osnovnošolcev iz dolenjskih, posavskih in belokranjskih osnovnih šol, ki se bodo udeležili akademije znanja.

Akademijo znanja na Gimnaziji Novo mesto izvajajo že četrto leto zapored. Gre za obliko neformalnega izobraževanja v obliki sobotnih delavnic, ki so namenjene vedoželjnim učencem, ki bi radi razširili svoja obzorja, nadgradili svoje znanje in se naučili česa novega. Poudarek je na vsebinah, ki jih je mogoče uporabiti v vsakdanjem življenju, izvajajo pa jih profesorji novomeške gimnazije.

Izmed 10 ponujenih delavnic je vsak udeleženec izbral tri. Lahko so se učilni osnov tujih jezikov, in sicer francoščine in afrikaanščine, spoznavali zabavno plat angleških fraz, se udeležili orientacijskega pohoda po Novem mestu ter se učili, kaj v resnici pomenijo zapleteni latinski izrazi za bolezni in zdravila. V kemijskih delavnicah so delali zanimive poskuse s tekočimi kristali in se učili najsodobnejših detektivskih metod, pri fiziki so raziskovali sile pri trkih, pri biologiji pa so se učili seciranja in spoznavali zgradbo očesa, v delavnici o deželi vzhajajočega sonca pa se učili o Japonski in si pripravili japonsko kulinarično znamenitost sušije.

Zakaj so se odločili za tako obliko dela z mladimi?


Znanje je njihova vrednota, in ker verjamejo, da je ključ do napredka posameznika in celotne družbe prav v znanju, ga želijo prenašati naprej in zanj navduševati mlade.

Živimo v časih, ko je formalna izobrazba dosegljiva vsakomur. Vemo pa, da samo dobra ocena, spričevalo oz. diploma niso dovolj. Hitremu tehnološkemu napredku lahko sledijo le tisti, ki so se pripravljeni učiti vse življenje in si nova znanja pridobivati tudi v neformalnih oblikah. Na gimnaziji želijo tudi z oblikami, kot je akademija znanja, navdušiti mlade za znanje. Želijo si, da ne bi le sledili napredku znanosti in družbe, ampak da bi nekoč postali tudi njegovi soustvarjalci.

Zaradi dobrih izkušenj z delom v delavnicah, predvsem pa zaradi izjemno pozitivnih odzivov učencev in njihovih mentorjev z osnovnih šol bodo z akademijo znanja na Gimnaziji Novo mesto zagotovo nadaljevali tudi v prihodnje.