pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Novo mesto

Akcija zbiranja zamaškov: Korakajmo za Zalo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.12.2015 10:23

Stekla je akcija zbiranja plastičnih zamaškov 'Korakajmo za Zalo', s pomočjo družine Vidic in podpornikov ter družine Hrastar. Zadali so si cilj, da bodo do poletnih počitnic zbrali vsaj 4 tone plastičnih zamaškov. Predstavljamo vam Zalino zgodbo.

»Zala se je rodila v 30-tem tednu nosečnosti in je zaradi dihalne stiske imela možganske krvavitve, posledično ima cerebralno paralizo. Po letih bojevanja z zdravstvenimi institucijami, ki so dvignili roke nad njenim stanjem in bili zadovoljni z njenim sedenjem v vozičku, se je družina odločila vzeti stvari v svoje roke. Pred tremi leti so začeli s samoplačniškimi intenzivnimi terapijami. Zalino stanje se je bistveno izboljšalo in je prišla iz vozička na samostojne korake s hoduljo.

Po nasvetu Zaline zdravnice so se odločili, da ji omogočijo še operacijo v Ameriki, ki ji bo omogočila veliko lažje korake in upajo tudi na samostojne, brez hodulje. Operirali jo bodo na hrbtenjači, kjer ji bodo prekinili nepravilni vzorec pošiljanja signalov iz možganov v mišice in iz mišic v možgane. S tem bo lažje obvladovala svoje telo in ga občutila na tak način kot ga čutimo ljudje brez težav. Vsi nam znani primeri so imeli po operaciji izjemne dosežke. Operacijo bo krila zavarovalnica, potne stroške in stroške bivanja bodo krili sami. Predlagali so jim, da pri njih opravijo tudi ortopedsko operacijo, za katero pa še ne vedo ali bomo stroške dobili povrnjene. Največ sredstev bodo potrebovali po opravljeni operaciji, ker bo rehabilitacija dolga dve leti, po njihovih priporočilih 5xtedensko po dve uri in bodo terapije znesle minimalno 960 evrov mesečno.

Vsak prispevek bo omogočil, da bo Zala bližje svojim samostojnim korakom in življenju z manj ovirami. Hvala vsem in vsakemu posebej! Družina Hrastar


To je kratka zgodba štiri članske družine Hrastar, ki prihaja iz Poljan pri Mirni Peči. Zala ima še 4 letno sestrico Lucijo. Tako je v ponedeljek stekla tudi akcija zbiranja plastičnih zamaškov 'Korakajmo za Zalo', s pomočjo družine Vidic in podpornikov ter družine Hrastar. Zadali so si cilj, da bodo do poletnih počitnic zbrali vsaj 4 tone plastičnih zamaškov, kar bi zadostovalo za približno mesec dni terapij po sami operaciji. Akciji se  pridružujemo tudi na Radiu Krka, prav tako sodeluje občina Mirna Peč, ki je odstopila prostor, kjer bodo zamaške do odvoza lahko hranili.

Zbirna mesta zamaškov za Zalo:
- Osnovna šola Toneta Pavčka Mirna Peč
- Osnovna šola Otočec
- Osnovna šola Vavta vas
- Osnovna šola Šmihel Novo mesto
- Osnovna šola Center Novo mesto
- Osnovna šola Šmarjeta
- Osnovna šola Trebnje
- vse enote vrtca Pedenjped Novo mesto
- vse enote Vrtca Ciciban Novo mesto
- Šolski center Novo mesto
- Knjižnica Mirna Jarca Novo mesto
- Gostilna Pr' Hlapc Mirna Peč
- Gostilna Pri Mari Dol. Straža
- Bistro Kalia, Bršljin Novo mesto

- Mercator center Trebnje
- Kmetijska zadruga Trebnje
- Kmetijska zadruga Trebnje – podružnica Mirna Peč
- Laguna caffe v Mercator centru Novo mesto
- Country Pub Krško
- ZNC Novo mesto v Bršljinu, Žabji vasi, Mirni Peči ter Agrosvet v Bučni vasi
- Radio Krka Novo mesto oz. TPC Hedera

K akciji je pristopila tudi Komunala Novo mesto. Na sedežu podjetja na Podbevškovi je prav za Zalo postavljen kontejner, kamor lahko vsi prinesejo zamaške in kontejner za kak sveženj starega papirja (ko prinesejo, morajo povedati,da je papir za Zalo). Komunala Novo mesto bo po potrebi pomagala tudi pri prevozu zamaškov.

Zamaške pa z veseljem sprejemata na svojem domu tudi družina Hrastar Poljane pri Mirni peči (041 229 369) in družina Vidic Malenska vas (041 912 840).

Družina se zahvaljuje tudi gospodu Miranu Lenku iz Mežice, ki bo zamaške odkupil.

Za Zalo je pri Območni organizaciji Rdečega križa Novo mesto odprt tudi transakcijski račun, kamor bodo nakazana vsa sredstva od prodanih zamaškov. Na ta račun pa lahko nakažete tudi svoje prostovoljne prispevke, in sicer Sklad za pomoč ljudem v stiski RK Novo mesto:

TRR-SI56 0297 0025 9477 202, SKLIC 00-903028

Pridružite se nam, vsak zamašek šteje pa četudi je čisto lahek!
Skupaj lahko dosežemo mnogo in še več saj »VEČ NAS JE, BOLJŠI SMO IN OGROMNO ZMOREMO!«


Pogovor z Janjo Hrastar, Zalino mamico