zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Novo mesto

Aktualne investicije na novomeški občini

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.02.2016 19:40

Danes je na novomeškem rotovžu potekalo redno mesečno srečanje medijev in župana Mestne občine Novo mesto Gregorja Macedonija, ki je v začetku predstavil potek aktualnih investicij.

Na tem področju se v prihodnjih dneh obetata razpisa za energetsko sanacijo Športne dvorane Marof in prestavitev zakristije v Velikih Brusnicah. Intenzivno potekajo tudi priprave na rekonstrukcijo priključka Kettejevega drevoreda na Seidlovo cesto. Mediji so se seznanili še s potekom projekta hidravličnih izboljšav, v okviru katerega so stekla dela za izgradnjo vodarn v Stopičah in Družinski vasi. Mestna občina Novo mesto je bila v zadnjem času uspešna na dveh razpisih za evropska sredstva. Konec preteklega leta se je povezala z Mestnima občinama Kranj in Celje ter uspešno pridobila 1,6 milijona evrov za pripravo projektov energetske učinkovitosti preko evropskega programa tehnične pomoči ELENA. Prav tako je bila občina uspešna na razpisu Ministrstva za infrastrukturo. Evropska kohezijska sredstva v višini 80.000 evrov bodo omogočila pripravo Celostnih prometnih strategij. Župan je medije še obvestil, da bo do sredine februarja steklo snemanje kamer na novomeški avtobusni postaji in hkrati v podobnem roku še izvedba nadzora parkiranja na javnih površinah v sodelovanju s Komunalo Novo mesto. Omogočen bo namreč odpustek za neplačano parkirnino v višini 10 evrov.

Energetska sanacija Športne dvorane Marof

Mestna občina Novo mesto bo roku desetih dni objavila razpis za izbiro izvajalca za celovito energetsko sanacijo Športne dvorane Marof. Razpisni postopek bo trajal dva meseca, izvajalec pa bo izbran najkasneje do začetka junija. V sklopu sanacije, ki bo potekala od junija do sredine avgusta, bo obnovljena streha, zamenjano zunanje stavbno pohištvo in dodatno izolirana fasada. V notranjosti dvorane bo zamenjan bojler za toplo vodo, obstoječa svetila pa bodo nadomestile varčnejše različice. Dodatno bodo vgrajeni ventilatorji, ki bodo omogočili enakomernejšo porazdelitev toplote. Sanacija bo znašala približno 375.000 EUR, okrog 100.000 EUR bo prispevala Fundacija za šport.

Prestavitev zakristije v Velikih Brusnicah
V pripravah na ureditev regionalne ceste skozi Velike Brusnice bo potrebno prestaviti zakristijo pri cerkvi v Velikih Brusnicah, kar bo omogočilo dovolj prostora za razširitev ceste in pločnik. V pripravi je razpisna dokumentacija za javno naročilo, ki bo objavljeno prihodnji teden. Potekajo tudi dogovori z Direkcijo RS za infrastrukturo in s predstavniki Ministrstva za okolje in prostor, ki bo eden izmed treh soinvestitorjev, saj se bo sočasno poleg rekonstrukcije ceste izvedla še ureditev struge potoka.

Priključek Kettejevega drevoreda na Seidlovo cesto

Eden izmed projektov, ki je prav tako v teku, je prenova priključka Kettejevega drevoreda na Seidlovo cesto. Trenutno poteka zbiranje ponudb izvajalcev za preprojektiranje, rok za oddajo je 9. februar. Ko bo izbrani projektant oddal PZI (projekt za izvedbo) z vsemi soglasji, bo objavljen tudi razpis za izvajalca. Z deli bi lahko pričeli v prvi polovici leta 2016.

Hidravlične izboljšave

Stekla so dela na terenu za prvo fazo, izgradnjo dveh vodarn v Stopičah in Družinski vasi. Gradbišče za vodarno pri vodnem viru Jezero v Družinski vasi je odprto, zgrajen je most preko potoka, ki povezuje glavno cesto z vodarno. Začenjajo se tudi gradbena dela na objektu. Po dodatnih geoloških pregledih na zemljiščih se je pokazalo, da bo potrebno spremeniti način temeljenja objekta, kar zahteva spremembo projektne dokumentacije in gradbenega dovoljenja za vodarno. Prav tako se pričenjajo dela v Stopičah.

Dogovori glede podpisa pogodb za drugo fazo, izgradnjo cevovodov in vodohranov, napredujejo. Mestna občina Novo mesto se je s predstavniki Ministrstva za okolje in prostor uskladila glede optimalne pravne poti, ki bo, po ustavitvi postopka zaradi stečaja podjetja Begrad, omogočila podpis pogodbe s preostalima izvajalcema v konzorciju. Pogodba z izvajalcema bo podpisana po pisni potrditvi vseh dopolnjenih dokumentov s strani uradnega organa za evropsko kohezijsko politiko na področju okolja.


Pridobivanje evropskih sredstev

Konec preteklega leta se je Mestna občina Novo mesto povezala z Mestnima občinama Kranj in Celje in s skupnim nastopom uspešno pridobila sredstva za pripravo projektov energetske učinkovitosti preko EU programa tehnične pomoči ELENA v višini 1,6 milijona evrov oz. 90 % izvedenih storitev za pripravo ukrepov energetske učinkovitosti. Polovica sredstev je vezana na ukrepe v Mestni občini Novo mesto, ki je vodilni partner v projektu. V nadaljevanju morajo vse tri vključene občine skleniti konzorcijsko pogodbo in urediti medsebojna razmerja na osnovi pogodbe z Evropsko banko za obnovo in razvoj.

Mestna občina Novo mesto je bila uspešna tudi na razpisu Ministrstva za infrastrukturo in pridobila evropska kohezijska sredstva v višini 80.000 evrov za izvedbo priprave Celostnih prometnih strategij Mestne občine Novo mesto. Te so osnova za črpanje sredstev iz perspektive 2014-2020.

Javni natečaj za ureditev mestnega jedra
Zaključena je prva stopnja izbora, ki je dala osnovne ideje za urejanje odprtih javnih površin na obravnavanem območju. Izmed prispelih natečajnih rešitev je ocenjevalna komisija izbrala 5 najprimernejših predlogov ter njihove avtorje povabila v 2. stopnjo. Končna odločitev bo znana do sredine marca. Zaključno poročilo natečaja, skupaj s poročilom ocenjevalne komisije o vseh prejetih natečajnih elaboratih bo skladno z natečajnimi pogoji objavljeno po zaključku natečaja, to je predvidoma v petek, 17. marca 2016.

Kamere na avtobusni postaji

Osem nameščenih kamer pokriva javne površine in plato avtobusnega postajališča na območju, ki je v lasti Mestne občine Novo mesto in Arrive. Kamere s snemanjem še niso pričele, saj je potrebno z izvajalcem podpisati še Pogodbo o obdelavi osebnih podatkov in Pogodbo o vzdrževanju sistemov tehničnega varovanja. Snemanje bo predvidoma steklo 15. februarja.

Uvedba novega parkirnega režima
Mestna občina Novo mesto bo začela v sodelovanju s Komunalo Novo mesto v drugi polovici februarja izvajati nov način nadzora na parkirnih površinah. Delavci komunale bodo lahko izdali predloge za prekršek, kar pomeni, da bodo imeli prekrškarji v primeru neplačila predpisane parkirnine možnost, da v osmih dneh poravnajo odpustek v višini 10 evrov. Če parkirnina v tem času ne bo poravnana, bo uveden prekrškovni postopek. Predvidoma naslednji teden bodo delavci komunale pričeli z opozarjanjem na prekrške, po 15. februarju pa bo nov parkirni režim uveden tudi uradno.