urska jerala 1 Dobra karma

Stevardesa z zasebnih jaht bogatašev: javnost tja...

2_alfi nipič Svet24.si

Velika čast za Alfija Nipiča - dobil bo svoj ...

uefa ceferin Reporter.si

Novi obrazi: Čeferin bi najbolj prepričal ...

zdravko počivalšek Svet24.si

Počivalšek svojo zvestobo do Janše izkazuje ...

neonacisti, protesti Necenzurirano

Sova na sledi neonacistom med "rumenimi jopiči"

Zlatko Njena.si

Zlatko kljub očitkom še vedno dela

Tanja Žagar Njena.si

Noseča Tanja Žagar rada ziba

Novice Ljubljana

Aprilski temperaturni rekordi: v Dobličah pri Črnomlju kar minus 11,6 stopinje

Piše: STA

Čas objave:
07.04.2021 09:49

Današnje jutro je bilo ponekod najhladnejše v tej zimi, marsikje pa najhladnejše aprilsko jutro zadnjih 70, verjetno pa več kot 100 let. Najnižjo temperaturo so izmerili v Novi vasi na Blokah, minus 20,6 stopinje, kar je nov uradni slovenski rekord za april. Prejšnji s te lokacije je minus 18 stopinj, izmerjen 4. aprila 1970.

Na vseh merilnih mestih po državi so danes zjutraj izmerili temperature pod ničlo, le v Kopru ne, tam je bila najnižja temperatura 1,3 stopinje Celzija.

Sicer pa je bilo najhladneje še v Babnem Polju, kjer so davi namerili minus 19,8 stopinje Celzija, prejšnji rekord je znašal minus 19 stopinj in so ga izmerili prav tako 4. aprila 1970. V Zadlogu so davi namerili minus 19,5 stopinje.

Rekordno mrzlo je bilo tudi po številnih zasneženih nižinskih krajih južnega dela Slovenije. V Iskrbi pri Kočevju so namerili minus 14,6 stopinje, v Marinči vasi minus 13,1 stopinje, v Kočevju minus 13 stopinj, prejšnji aprilski rekord je bil tam minus 10,5 stopinje, izmerjen 14. aprila 1986.


Na lokaciji Dobliče pri Črnomlju so davi namerili minus 11,6 stopinje, prej je bil aprilski rekord minus 5,5 stopinje, v Črnomlju pa minus 7,1 stopinje v letih 1955 in 1956.

V Ljubljani je temperaturni rekord preprečila megla oz. nizka oblačnost v drugem delu noči, vseeno pa je z izmerjeno temperaturo minus 4,4 stopinje Celzija to bilo najhladnejše aprilsko jutro po letu 1956. Takrat so izmerili minus 5,3 stopinje v mnogo manj pozidani okolici.

Po doslej zbranih in preverjenih podatkih je bilo v Postojni, Novi vasi na Blokah in Babnem Polju današnje jutro tudi najhladnejše v zimski sezoni 2020/21. "Doslej se nikoli ni zgodilo, da bi bila najnižja temperatura zimske sezone izmerjena aprila, celo marca je to zelo redko," so ob tem navedli na Arsu.

Zaradi nizkih temperatur v tem času je pozebi izpostavljeno predvsem sadno drevje po vsej državi. Škoda bo sicer znana nekoliko kasneje in je odvisna od več dejavnikov, med drugim vrste sadnega drevja, vitalnosti dreves in lege sadovnjakov. Po napovedih meteorologov bo mrzlo tudi jutri zjutraj, ko je prav tako v večjem delu Slovenije še velika nevarnost jutranje pozebe.