mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Foto: ARHITEK(S)TURA

Piše: R.K.

Čas objave:
18.12.2019 15:56

Virtualno mesto Darka Plevnika v filmu Eme Kugler: Človek s senco, samostojna razstava v Galeriji Simulaker

Film oz. t.i. sedma umetnost združuje veliko umetniških področij, zato ga ponavadi ustvarja veliko število sodelavcev, kar lahko opazimo v odjavnih špicah marsikaterega, predvsem visokoproračunskega filma. Ema Kugler, ki deluje kot režiserka, scenaristka, scenografinja, kostumografinja, montažerka, kot vsestranska umetnica potrebuje za uresničitve svojih filmov zelo malo sodelavcev. Futuristično mesto v svojem zadnjem filmu Človek s senco/Man with Shadow(2019) je od sredine leta 2016 sooblikovala skupaj z arhitektom Darkom Plevnikom, ki se je v srednješolskih letih, ko je delal v podjetju VPK (Video Produkcija Kregar), ukvarjal s 3D animacijami ter se z njimi ponovno »spopadel« za potrebe prejšnjega Eminega filma: Odmevi časa (2013).

Naloga stvaritve čisto posebnega mesta za film je predstavljala izziv na dveh ravneh: estetskem oz. vizualnem in tudi tehničnem. Na eni strani je moralo »novo mesto« dopolnjevati druge kadre v filmu (npr. posnetki notranjosti stavb), na drugi strani pa je bilo potrebno razmišljati o načinu izrisa njegove geometrije, tekstur in svetlobe na način, da bi bilo za preračunavanje sličic potrebno čim manj časa.

Razstava Arhitek(s)tura vabi v zakulisje virtualnega mesta »v nastajanju«. Skozi izmenjavo elektronske korespondence med režiserko (besede) in animatorjem (slike, video) sledimo nekajletnemu iskanju, raziskovanju in tudi vmesnim stranspotem do končno uporabljenih slik mesta v skupaj treh kadrih za film.

Podobno kot se v resničnem svetu načrtujejo mesta, ima tudi virtualno mesto vse značilnosti resničnega mesta: mrežo cest, ki narekujejo pozicije stavb; objekte, ki sledijo enakim pravilom, a je vsak malo drugačen; elemente arhitekture (stene, okna, balkoni ...), ki sestavljajo posamezne stavbe in poseben »gradbeni« material, ki nam skupaj z neznanimi letečimi plovili nakazuje, da je mesto časovno umeščeno nekam v neznano prihodnost.

Film je avdiovizualno delo, torej zvočno-vizualni izdelek. Poleg sličic, ki se pred gledalcem vrtijo s hitrostjo 25-krat na sekundo, celoto pomembno dopolnjuje zvok. V filmu Človek s senco je avtorsko glasbo za film napisal skladatelj Robert Jiša iz Prage, izvedel pa Simfonični orkester Radia Slovenija pod taktirko Mareka Štryncla. Zvok je oblikoval Boštjan Kačičnik.

Razstava poteka v organizaciji društva Est=etika, ki ga podpira Mestna občina Novo mesto, v sodelovanju z Galerijo Simulaker.