bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

vila klemen jaklic PL Reporter.si

749 kvadratov razkošja za ustavnega sodnika ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Novice Črnomelj

Atrij Črnomaljskega gradu pripravljen na dogodke

Piše: Občina Črnomelj

Čas objave:
13.03.2022 12:01

V atriju Črnomaljskega gradu je v soboto, 12. marca 2022, potekalo odprtje delno prenovljenega pritličja, v katerega spada tudi atrij, namenjen prireditvam.

Predhodno so bila izvedena obsežna rušitvena dela in ureditev sanitarij za invalide, s pomočjo sofinancerskih sredstev pa je zaključena obnova samega tlaka atrija, dobavljen oder ter stoli. Vrednost del je dobrih 268.000 evrov, okoli 38.000 evrov je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo.

Grad Črnomelj je od leta 2003 razglašen za spomenik lokalnega pomena, od leta 1995 pa je razglašen za javno kulturno infrastrukturo. Občina Črnomelj je pritlične prostore gradu Črnomelj odkupila v letu 2017. Zadnja obnova pritličja gradu je bila zaključena okrog leta 1972. Prostore so takrat namenili gostinski dejavnosti, ki je tukaj delovala vse do denacionalizacije.

»Izredno sem vesel in zadovoljen, da smo po dolgem času lahko uživali v prireditvi v atriju. Prostori so bili nekaj časa zapuščeni dokler se mladi niso zbrali in začeli s prirejanjem Črnfesta za kar jih moram res pohvaliti. Oni so tisti, ki so grad oživeli in konec koncev z njim tudi srčno živeli. Zahvaljujem se vsem izvajalcem del in budnim očesom konservatorjev, ki so bdeli nad investicijo, ki je v bistvu začetek Obnova gradu Črnomelj je velik investicijski zalogaj za proračun Občine Črnomelj, zato si prizadevamo pridobivati sofinancerska sredstva, da se grad obnovi v čim krajšem času in nameni uporabi javnosti predvsem z gostinsko in turistično ponudbo. Čaka nas še kar nekaj dela, a prvi korak, ki predstavlja nov začetek prireditvenega dogajanja v atriju, je narejen,« je ob odprtju izpostavil Andrej Kavšek, župan občine Črnomelj.

Na razpisu za obnovo javne kulturne infrastrukture s sofinanciranjem Ministrstva za kulturo je Občina v preteklem letu pridobila sofinancerska sredstva v višini okoli 38.000 evrov. Predhodno so bila izvedena obsežna rušitvena dela in ureditev sanitarij za invalide, s pomočjo sofinancerskih sredstev pa je zaključena obnova samega tlaka atrija, dobavljen oder ter stoli. Vrednost navedenih del je dobrih 268.000 evrov. Nadalje je v letošnjem letu predvidena ureditev javnih sanitarij, pripravlja pa se tudi projekt celovite prenove pritličja gradu Črnomelj, s katerim se bo kandidiralo na razpisna sredstva. Vrednost projekta je ocenjena na slabih 1,6 milijona evrov.

Dogodek so v sodelovanju z Občino Črnomelj pripravili Klub belokranjskih študentov, Mladinski kulturni klub Bele krajine in Mladinski center BIT Črnomelj. V kulturnem programu so nastopili Blaž Pavlakovič, recitatorja Daša Schweiger in Urban Kočevar, Tamburaški orkester Dobreč, Eva Domitrovič in Mihael Klobučar. Na ogled je bila tudi razstava del mladih belokranjskih umetnikov, ki so se predstavili na mesečnih razstavah v Knjižnici Črnomelj v okviru likovnega natečaja Talenti.

Projektno dokumentacijo za obnove je pripravilo podjetje Gea Consult, odgovorna konservatorka je bila Marija Ana Kranjc, ZVKDS, nadzor nad deli je izvajal Alojz Muren, GN nadzor Alojz Muren s.p., nadzor varstva pri delu podjetje Renova, izvajalec gradbenih del podjetje Margrad, izvajalec elektroinštalacij podjetje EMV, izvajalec strojnih inštalacije ŠENICA-SEN, trgovina-instalacije Pavel Šenica s.p., izvajalec fontane pa je bilo podjetje Svilene linije.