prometna, splošna, simbolična Svet24.si

Tolpa na Obali prirejala lažne prometne nesreče ...

tragedija-pri-slavonskem-brodu Svet24.si

FOTO: "Videl sem, kako je sedež mladi ženski ...

tuš, bregana, obrežje, mejni prehod Svet24.si

FOTO: V koloni pred mejnim prehodom si je ...

ceferin zorcic pf bobo Reporter.si

Novi obrazi 2022: od Čeferina do Zorčiča, kdo ...

plaža mavricij, janez-janša Necenzurirano

Janšev otok raj tudi za slovenske milijone

nina-ivanič-kot-dragica-trošt Njena.si

Nina Ivanič se je pred leti zaljubila v to državo

renato-de-santa Odkrito.si

Pozor, nazorno! Raper si je dal odreti kožo!

Novice Brežice

AVDIO: Občina Brežice proti zaprtju bančne poslovalnice

Piše: Občina Brežice, L.K./STA

Čas objave:
14.10.2018 19:28

V občini Brežice so zgroženi in zaskrbljeni nad odločitvijo banke NLB, da bo zaprla poslovalnico v Dobovi, ki jo uporabljajo številni prebivalci in podjetniki v kraju.

162015_185823_ivan_molan_zupan_o_brezice.jpg

Brežiški župan Ivan Molan je prepričan, da gre za neracionalno odločitev banke, ki bo močno prizadela prebivalce na obmejnem področju, kjer so že tako zapostavljeni s strani države in tako še bolj ranljivi.

"Dnevno me kličejo lokalni podjetniki in občani, ki jih napovedana ukinitev poslovalnice skrbi in ji močno nasprotujejo. Dvomimo o tem, da je v poslovalnici Dobova vprašljiva donosnost in obseg poslovanja. V tej poslovalnici ima svoje račune poleg fizičnih oseb odprte namreč tudi več naših obrtnikov in podjetnikov, katerih obseg poslovanja je tako velik, da si upamo trditi, da pomembno vplivajo na upravičeno donosnost te poslovalnice. V tej poslovalnici poslujejo tudi številni ljudje, ki so delali v Dobovi, danes pa živijo v sosednji državi. Prav tako je po nam razpoložljivih podatkih NLB lastnica poslovnih prostorov, v katerih posluje poslovalnica v Dobovi, tako da iz tega naslova nima dodatnih stroškov. Pri tem ne smemo pozabiti zlasti na starejšo populacijo, ki ni vešča uporabe sodobne informacijske tehnologije in jo bi ukinitev poslovalnice močno prizadela. Hkrati sem prepričan, da bi morala država kot večinski lastnik NLB upoštevati pri sprejemanju odločitev o tem, katere konkretne poslovalnice bo zaprla tudi človeški faktor. Ljudem na podeželju v obmejnem področju država iz dneva v dan otežuje pogoje za normalno življenje, po drugi strani pa imamo v večjih mestih poslovalnice različnih bank še vedno na vsakem koraku, kar kaže mačehovski odnos do državljanov na geografskemu robu države in očitno tudi na dejanskem robu.

Žal se ponovno dogaja, da posledice neodgovornega ravnanja države in politike nosijo naši ljudje, ki že tako živijo v težjih pogojih. Zaprtje poslovalnice banke v Dobovi ni posledica neučinkovitosti in premajhnega obsega poslovanja, ampak je kazen, ki jo je povzročila država sama z nespoštovanjem dogovora, ki ga je sklenila tedanja Vlada RS.

Ljudje na obmejnih področjih kot je Dobova smo očitno upoštevani samo takrat, kadar ima država od nas koristi, kot je bilo to leta 2015 v času migrantske krize v Sloveniji, ki se je reševala na tleh občine Brežice. Ko pa je potrebno zagotoviti ljudem, ki živijo v krajih na obrobju države, enake pogoje za normalno življenje, kot so drugje v državi, država nanje pozabi in jih žrtvuje. Zapiranje poslovalnic je ponoven dokaza mačehovskega odnosa države do lokalnih skupnosti, ki so oddaljene od centrov moči. 

Krajani so odločeni, da bodo naredili vse kar je v njihovi moči, da ohranijo poslovalnico, in občina Brežice ter sam kot župan jih pri tem podpiram je v izjavi za javnost povedal župan Ivan Molan. 

Občina Brežice bo na NLB d.d. naslovila tudi protestno pismo. Kot so nedavno sporočili iz NLB, bo banka s 3. decembrom zaprla 14 poslovalnic, med njimi tudi poslovalnico v Dobovi in Žužemberku.

NLB ima po podatkih za konec lanskega leta 108 poslovalnic in 557 bankomatov. Največjo racionalizacijo poslovalnic je banka naredila pred leti, leta 2014 je denimo zaprla 22 poslovalnic. Lani jih je zaprla pet.

Izjava župana občine Brežice Ivana Molana o nameri NLB

Župan Ivan Molan o nameri NLB, da zapre poslovalnico v Dobovi