Ana Klašnja in Miha Krušič Svet24.si

Ana Klašnja se je razšla z dolgoletnim partnerjem

nakupi Svet24.si

Dve tretjini slovenskih gospodinjstev brez ...

hrvaška policija1 Svet24.si

Zagreb pretresel nov zločin: Željko odšel na ...

hisa bazen snezic novigrad pl1 Reporter.si

Nepremičninski imperij Janševega svetovalca Roka...

darko njavro Necenzurirano

Radarski posli Janševega specialca v domačem ...

sex actually Odkrito.si

Voditeljica ostala zgrožena, ko ga je slišala ...

peter vilfan Ekipa24.si

ŽALOSTNI Peter Vilfan! Neverjetno, kako je usoda ...

Novice Novo mesto

AVDIO&FOTO: Kmetijska zadruga Krka okreva

Piše: STA

Čas objave:
04.03.2019 13:17

Novomeška Kmetijska zadruga Krka - KZ Krka, ki povezuje kmetije Dolenjske in Bele krajine in s tržno zelenjavo oskrbuje približno 35 odstotkov slovenskega trga, v okviru finančno-poslovnega prestrukturiranja letos načrtuje okrevanje in pozitivno poslovanje. Pri tem računajo na sodelovanje bank, je poudaril direktor KZ Krka Anton Prus.

DSC_1057 resize.jpg
Novinarska konferenca KZ Krka
Foto: KZ Krka

Prus je na današnji novinarski konferenci povedal, da je ključni cilj KZ Krka pozitivno poslovanje in da so zanj kljub lanski izgubi "vzpostavili vse pogoje" ter da napovedi in načrti kažejo, da lahko glede na zdajšnje poslovanje omenjeni cilj dosežejo.

_MG_3698_resize.jpg
Sejem KZ Krka
Foto: KZ Krka /S.Pate

Po njegovih podatkih je KZ Krka sicer lani ustvarila 20,2 milijona evrov prihodka oz. 18 odstotkov manj kot predlani. Hkrati je ustvarila nekaj več kot 350.000 evrov izgube, vendar pa je ta v primerjavi z izidom predlanskega tekočega poslovanja manjša za približno četrtino.

DSC_0577.JPG
Gregorjev sejem
Foto: KZ Krka

Prus je kot glavni razlog padca lanske prodaje navedel zaprtje dveh nedonosnih trgovin in nižjo veleprodajo, na izgubo je po njegovem vplivalo še za dobrih 100.000 evrov odpravnim zaposlenim in približno 50.000 evrov stroškov za poplačilo starih pogodb. Navedel je še lansko hudo zimo in dvakratno poletno točo, ki jim je povzročila za približno 150.000 evrov izpada.

Dodal je, da so hkrati lani storitvene stroške znižali za 15 odstotkov in s tem prihranili dobrih 125.000 evrov, bankam so vrnili dobrih 310.000 evrov posojil in poplačali slabih 130.000 evrov obresti. Zapadle obveznosti so znižali za skoraj 750.000 evrov, te so bile lani najnižje v zadnjih desetih letih, je opozoril.

Glede načrtov je za letos napovedal nadaljevanje poslovne in "preskok pri finančni sanaciji". Iskali bodo nove prodajne poti, skušali bodo okrepiti sodelovanje s kmeti, zavzemali se bodo za povrnitev zaupanja in zagotovitev celovitega servisa kmetom in zadružnim članom.

Med večjimi naložbami je opozoril na nadaljevanje lani začetega povečanja in preureditve trgovine Agroservis v novomeški Žabji vasi oz. na njeno preoblikovanje v sodoben kmetijsko-vrtičkarski center. V prenovljeni trgovini z več kot 1000 kvadratnimi metri prodajne površine bodo dali poudarek vsemu, kar potrebujejo veliki in mali kmetje ter vrtičkarji.

KZ Krka, ki velja za četrto največjo zadrugo v državi in združuje 259 članov, zaposluje 94 ljudi, medtem ko jih je v začetku preteklega leta zaposlovala 136, je še povedal Prus.

Kot je znano, so v KZ Krka od leta 2006, ko je bila tik pred zlomom, izvajali sanacijski program. Leta 2008 je že poslovala pozitivno, nato pa se je njenega poslovanja dotaknila kriza. V zadnjem desetletju se je tudi večkrat zamenjalo njeno vodstvo. 

Direktor KZ Krka Anton Prus o lanskem poslovanju