kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Šolski center bogatejši za praktično učilnico

Piše: M.K.

Čas objave:
12.12.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: V Veliki Britaniji potekajo parlamentarne volitve, ki bodo odločile bližnjo usodo brexita in veljajo za najpomembnejše v celotni generaciji. Zmaga se obeta vladajočim konservativcem, a absolutne večine, ki bi jim olajšala uresničitev izstopa iz EU, nimajo zagotovljene.
Na Trgu Leona Štuklja v Mariboru bo danes 5. festival Ko dvignem sebe, dvignem Maribor, ki ga prirejajo s ciljem preseganja negativizma s predstavitvijo pozitivnih zgodb mesta. Letošnji slogan festivala je Jaz (lahko) vplivam na spremembe. "Vsi imamo svojo edinstveno zgodbo, ki je lahko navdih za druge. Prav vsakdo lahko prispeva k boljšemu življenju v mestu."

KRKA DOMA: Slabih 20 let je minilo, odkar se je zaključilo formalno izobraževanje na področju tekstila v jugovzhodni regiji. Na Srednji gradbeni, lesarski in vzgojiteljski šoli Šolskega centra Novo mesto so v tem tednu odprli novo sodobno učilnico za praktični pouk za tekstil oz. za izdelavo oblačil. Učilnica je opremljena s kakovostnimi industrijskimi šivalnimi stroji, navadnimi in specialnimi, stiskalnico za fiksiranje in likalnim sistemom, ter večjo krojilno mizo. 
V zadnjih letih se kažejo potrebe po vnovični vzpostavitvi tekstilnega izobraževanja za potrebe oblačilne industrije in obrti, avtomobilske industrije, proizvodnjo tehničnega tekstila in drugega. Program izdelovalec oblačil trenutno razpisujejo v sklopu izobraževanja odraslih, prizadevajo pa si ga pridobiti tudi za mladino.
Po novem letu bodo v opremljeni učilnici začeli z usposabljanjem za brezposelne, ki ga organizirajo v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje.

V teh dneh se napovedano urejanje Kettejevega drevoreda nadaljuje z odstranjevanjem podrastja, grmovnic in manjših dreves na stiku z drevoredom ter na gradišču in ob prihodnji tematski poti na Marofu. Sledi odstranjevanje nevarnih, odmirajočih dreves v Kettejevem drevoredu. V soboto je predvidena odstranitev prvih štirih dreves na mestni strani, v prihodnjem tednu pa še ostalih dreves na mestni in bršljinski strani. Vsa drevesa bodo nadomestili z novimi, pri ostalih bo opravljena primerna nega, dodatno zasajenih pa bo še 10 dreves. Zaradi dotrajanosti, poškodb in bolezni je nujno treba zamenjati 25 dreves. Poleg tega bodo odstranili deset starih drevesnih panjev. Dela potekajo v sklopu širšega urejanja Marofa, kjer bo poleg drevoreda urejena še arheološka tematska pot z otroškim igriščem in predstavitvijo prereza obrambnega nasipa gradišča. 


V Posavju so se poleti lotili projekta Ribe na šolskih krožnikih. Skoraj 240.000 evrov vreden partnerski projekt bo z nekaj več kot 185.000 evrov podprl Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo. Koordinator projekta in predstavnik Občine Krško Rafael Jurečič je pred kratkim povedal, da bodo v projektu razvili nove ribje izdelke. Med porabniki svežih lokalnih rib so v projekt vključeni krška Osnovna šola Jurija Dalmatina, Vrtec Krško, Osnovna šola Brežice in Osnovna šola Jožeta Gorjupa iz Kostanjevice na Krki. Projekt bodo končali do poletja 2021.

V Podzemlju so se prejšnji teden v sklopu prireditev Bilo je, spominjali tabornikov v Metliki. Beseda tekla o metliških tabornikih odreda dveh krokarjev, ki so leta 1979 začeli delovati na pobudo takratne knjižničarke v OŠ Metlika Marjane Smrekar. V Metliki  je bilo pri tabornikih v najboljših letih tudi 90 otrok, obujevalcem spominov pa je bilo žal, da taborništva v mestu ni že skoraj tri desetletja. Na jutrišnji prireditvi, ob 18. uri bo tema arheološko najdišče na Kučarju.


VREME ZA REGIJO
Jutri se bodo padavine postopno razširile nad vso Slovenijo. V notranjosti bo sprva deloma snežilo, deloma deževalo, zvečer pa večinoma snežilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do-1, najvišje dnevne od -1 do 4 °C. V soboto bo deloma jasno, zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla. V nedeljo bo na vzhodu še nekaj sončnih obdobij, drugod pa bo pretežno oblačno. 

Krka ob enih, 12.12.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri